BASINDAN YAZILAR
Doğum Nedeniyle Ayrılana Tazminat Yok / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Doğum Nedeniyle Ayrılana Tazminat Yok / Ali Şerbetçi

Çalıştığım işyerinden doğum yapmam sebebi ile izne ayrıldım. İzin sürem doldu ancak çocuğuma bakacak kimse yok. İş sözleşmesini feshetsem tazminatlarımı alabilir miyim? F. T. /Adana
Analık halinde çalışma ve süt iznine yönelik düzenleme İş Kanunu'nun 74. Maddesi'nde düzenlenmektedir.
Buna göre, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre daha eklenir. Kadın işçinin sağlık durumunun uygun olması durumunda, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir ve bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Ücretli iznin yani, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra, kadın işçiye isteği halinde 6 aya kadar ücretsiz izin verileceği kanunda yer alan emredici nitelikte bir düzenlemedir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında da dikkate alınmaz. İşveren, kadın işçinin kullanmak istediği bu 6 aylık süreden indirim yapamaz.
Kanunda yer alan bu düzenlemenin kullandırılmaması veya eksik kullandırılması, işçi açısından haklı nedenle fesih sebebi olarak kabul edilmektedir. Ancak, tüm bu yasal izinleri kullandıktan sonra çocuğuna bakmak için işten çıktığını söylemek veya çocuğa bakacak kimsesi olmadığı için işten çıkmak zorunda kalmak, gerek İş Kanunu gerekse de Yargıtay kararları doğrultusunda haklı nedenli bir fesih olarak kabul edilmemekte ve istifa olarak ele alınmaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
■ 23.02.1974 doğumluyum, sigorta giriş tarihim 01.11.1998, 3502 günüm var. Boşluğum çok oldu, askerliğimi borçlanırsam 18 ay, ne zaman emekli olabilirim? 5...285508 Nolu SMS
İşe başlama tarihinize göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerliği borçlanıp öderseniz 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi olursunuz.
Bu durumda askerliği borçlanıp 1783 gün daha prim ödeyip 5825 günü tamamlayarak 56 yaşınızın dolacağı 23.02.2030 tarihinde emekli olabilirsiniz..

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 30.09.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM