BASINDAN YAZILAR
Şevket TEZEL - Şirket Ortağının SSK lılığı ve Bağ-Kur luluğu - MuhasebeTR

Şevket TEZEL - Şirket Ortağının SSK lılığı ve Bağ-Kur luluğu

Son Sekiz Ay Primini Bağ-Kur’a Yatırmış Olmanız SSK’dan Emekliliğinizi Etkilemez

 

 

Doğum tarihim 01.05.1954’tür. Emekli Sandığı başlangıcım 01.06.1976 tarihinde olup 75 gün sürmüştür. SSK sigortalısı olarak ilk işe giriş tarihim 01.02.1978’dir. İsteğe bağlı SSK sigortalılığı başlangıcım 01.02.2002 tarihidir. 2008 Şubat ayı sonu itibariyle 3 bin 208 gün SSK primim bulunuyor.

 

 

 

 

Bu durumda;

 

 

 

 

1 – 3 bin 600 gün ve yaştan ne zaman emekli olabilirim?

 

 

 

 

2 - Yeni SSGSS Kanunu yasalaşırsa; isteğe bağlı SSK sigortalılığının isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığına dönüştürüleceğini okudum. Bu yüzden 01.10.2008 tarihinden sonra SSK isteğe bağlı sigortalılığını terk edip, normal bir iş yerinde çalışmamız şart mı? Yoksa son dört ayı isteğe bağlı Bağ-Kur'lu olarak devam edebilir miyiz? Nilgün ÖZCAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayın Okurum,

 

 

 

 

Vermiş olduğunuz bilgilere göre 3 bin 600 günü tamamlarsanız 56 yaşını dolduracağınız 01.05.2010 tarihinde SSK’dan yaştan emekli olabilirsiniz. Bunun için de 317 güne ihtiyacınız var. 08.05.2008 tarihinde RG’de yayımlanarak kısmen yürürlüğe giren SSGSS Yasasına göre 2008 yılı Mart ayından Eylül ayı sonuna kadar isteğe bağlı SSK sigortalısı olarak prim ödeyebilirsiniz. Kalan 107 gün de 4/b sigortalısı (Bugünün Bağ-Kur sigortalısı) olarak sayılsa bile isteğe bağlı ödemeniz SSK’dan emekli olmanıza engel değildir. Çünkü bu miktar son yedi yıldaki prim çoğunluğunu Bağ-Kur’a kaydırmaktan uzak bir miktardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 Yaş Öncesi Sigortalılık Emekli Sandığı’ndan Emeklilikte Geçerli Değildir

 

 

 

 

20.07.1970 doğumluyum. İlk işe girişim 29.08.1986 olup 18 yaş öncesi 336 günüm, 18 yaş sonrası 688 günüm var. 18 aylık askerliğimi ise borçlanmış bulunuyorum. 14.04.1993 tarihinde Emekli Sandığı iştirakçisi oldum. Nereden ve ne zaman emekli olabilirim? Ufuk ÇENDE/BALIKESİR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayın Okurum,

 

 

 

 

Halen Emekli Sandığı’na devam ettiğinize göre normal olarak Emekli Sandığı’ndan emekli olacağınız düşüncesiyle sorunuzu yanıtlamak istiyorum. Emekli Sandığı’ndan emeklilikte sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı SSK’daki gibi ayrık olmadığından 18 yaş öncesi sigortalılık sürenizin Emekli Sandığı’ndan emeklilikte değeri yok. 23.05.2002 tarihinde 25 yılı doldurmanıza kalan süreye göre 51 yaşa tabisiniz. 16.11.2014 tarihine kadar memuriyetinize devam ederseniz 51 yaşınızı dolduracağınız 20.07.2021 tarihinde Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz. Eğer memuriyetinize son verir ve SSK’dan emekli olmak isterseniz bundan sonra en az bin 260 gün de SSK’ya prim ödeyerek 49 yaşınızı dolduracağınız 20.07.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

 

 

Şirket Ortağının SSK’lılığı ve Bağ-Kur’luluğu

 

 

 

03.08.1962 doğumluyum. Askerliğimi yaptıktan sonra 18.04.1988 tarihinde Bağ-Kur hizmetim başladı. Bugüne kadar kesintisiz Bağ-Kur primi ödemekteyim ve 15. basamaktayım. Dört ortaklı şirketin ortaklarından biriyim. Ben şubenin birinin başındayım. Sigortaya geçip son 3,5 yıl prim ödersem daha erken emekli olacağım ve Bağ-Kur’a göre SSK’dan daha fazla maaş alacağım söylenmektedir. Aynı şirkette ve aynı şubede ortaklıktan ayrıldıktan sonra sigortalı gözükebilir miyim? Yasal bir engeli var mıdır?  Halil İbrahim İLHAN/ANTALYA

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayın Okurum,

 

 

 

Sıkça karşılaşılan ve merak edilen bir konuyu sormuşsunuz. Bu nedenle öncelikle sizi sorunuzu cevaplayacak sonra da bu konuda merak edilen diğer olasılıklara ilişkin merak edilen konulara ışık tutmaya çalışacağım.

 

 

 

 

Ortaklıktan ayrıldıktan sonra Bağ-Kur kaydınızı kapatarak, eski ortağı olduğunuz işyerinde yahut diğer bir işyerinde SSK sigortalısı olarak çalışabilirsiniz.

 

 

 

 

Ama ortaklıktan ayrılmasaydınız, o işyerinde çalışan bir sigortalı olarak SSK sigortalılığınız geçerli olmazdı. Buna karşın tam tersi halde iş akdine dayalı olarak çalışmaktayken sigortalılık süresinde bir kesinti olmaması koşuluyla tekrar aynı işyerinde ortak olsanız SSK sigortalılığınızda bir kesinti oluncaya kadar Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekmez.

 

 

 

Bu durumları formülize edersek;

 

SSK'lı olarak iş sözleşmesine dayalı olarak bir işyerinde çalışmakta iken işyeri açan ya da şirket ortağı olanlar yani vergi mükellefiyeti başlayanlar SSK'lı çalışması kesintiye uğrayıncaya kadar SSK'ya prim ödemeye devam edebilirler. SSK'lı çalışması kesintiye uğradığı anda da Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda kalırlar.

Sigortalı olarak çalışmayı sürdürürken çalıştığı şirkete ortak olan işçi de ücretli olarak devam ettiği iş daha önce başladığı ve ortaklığı daha sonra başladığı gerekçesiyle SSK'lı olmaya devam edecektir

Ancak çalışan şirkete önce ortak olmuş ve daha sonra aynı şirket de ücretle çalışmaya başlamışsa bu kere önce başlayan ortaklık olduğu için kişi SSK'lı olamayacak, Bağ Kur'a tabi olacaktır.

Şirket ortağı ya da işyeri sahibi olması nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı olan kişi daha sonra başka bir işyerinde iş sözleşmesiyle çalışmaya başlamışsa önce başlayan Bağ Kur sigortalılığı sebebiyle kişi SSK'ya tabi tutulmayacak ve ne kendisinden ne de işverenden SSK primi kesilmeyecektir.

Bir başka şirkette ya da işyerinde sigortalı olarak çalışmakta olan kişinin daha sonra ortak olduğu başka bir şirkette işe başlamak istemesiyle de karşılaşılmaktadır. Bu durumda kişi kendi şirketinde ortak olduğu için sigortalı çalıştığı diğer işyerinden ayrıldığı andan itibaren Bağ-Kur sigortalısı olması gerekirken kendi şirketinden SSK'ya bildirilmesi boşuna olacak, yıllar sonra birikmiş Bağ-Kur borçlarıyla karşılaşacaktır.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 09.05.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM