Primlerini düzenli olarak ödeyen ve SGK’ya prim borcu bulunmayan Bağ-Kur’lular için 5 puanlık prim indirimi hakkı bulunuyor. Bu durumda SGK’ya prim borcu olmayan bir Bağ-Kur’lu aylık 754.7 TL ödüyor.
Emekli olmak çalışan herkesin en büyük hayalidir. Ancak Bağ-Kur’lular yeni adıyla 4/b’liler için emeklilik yalnızca çalışmayı bırakmak anlamına gelmiyor. Kendi hesabına çalışanlar için emeklilik genel anlamda işin devri veya yeni nesillere dükkânın ve mesleğin bırakılması anlamına da geliyor. Sigortalılarla Bağ-Kur’lular (4/b’liler) arasındaki belki de en önemli fark, Bağ-Kur’luların primlerini kendileri ödemesidir. Sigortalıların primleri ise işveren tarafından ödeniyor. Bağ-Kur’lular için ödenecek prim miktarı belirledikleri prime esas kazancın yüzde 34.5’idir.
İşsizlik maaşı alamıyor
Bağ-Kur’luların ödediği yüzde 34.5’lik primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına, yüzde 2’si iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarına, yüzde 12.5’i ise genel sağlık sigortasına ödeniyor. Bağ-Kur’lular işsizlik sigortası primi ödemedikleri için işsizlik sigortasından da yararlanamaz. Yani işleri kötü gittiği için dükkânını kapatan Bağ-Kur’lu işsizlik sigortasından faydalanamaz. Bu yıl için Bağ-Kur’luların belirleyebilecekleri en düşük gelir prime esas kazanç seviyesi asgari ücrettir.
İSTERSE YÜKSELTEBİLİR
Bu nedenle aylık ödemeleri gereken asgari prim miktarı da 882.6TL’dir. Ancak Bağ-Kur’lu emekli olduğunda daha yüksek maaş almak için daha yüksek bir prime esas kazanç seviyesi belirleyerek prim ödeyebilir. Primlerini düzenli ödeyen ve SGK’ya prim borcu bulunmayan Bağ-Kur’lular da 5 puan prim indiriminden faydalanabiliyor. SGK’ya prim borcu olmayan bir Bağ-Kur’lu aylık 754.7 TL prim ödüyor.
1 Mayıs 2008 tarihi sonrası için 65 yaş şartı getirildi
Sosyal güvenlik reformu sonrası emeklilik yaşının yükseltilmesiyle Bağ-Kur’luların da emeklilik için gerekli yaş şartı 65’e çekilmişti. Kademeli geçiş uyarınca 9 bin gün prim ödeme koşulunu 31.12.2035 tarihine kadar tamamlayacak olan erkek Bağ-Kur’lular 60 yaşında, kadın Bağ-Kur’lular 58 yaşında emekli olabilir. Ancak 9 bin gün prim ödeme koşulunu 1 Ocak 2048 ve sonrasında tamamlayacak Bağ-Kur’lular kadın, erkek fark etmeksiniz 65 yaşında emekli olabilecek. Bağ-Kur’luların emekli olacakları tarihi tespit edebilmek için önemli olan ilk kez prim ödemeye başladıkları, yani ilk kez işe başladıkları tarihtir. 01.06.2002 tarihinden önce prim ödemeye başlayan Bağ-Kur’lu kadınlar toplam 20 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor.
Şartlar ilk kez sigortalı olunan güne göre değişir
01.05.2008 tarihi vee sonrasında ilk kez prim ödemeye başlayan Bağ-Kur’lu kadınlar emekli olmak için toplam 25 yıl prim ödemek zorundalar. Bu kapsamda Bağ-Kur’luların emekli olması için gereken şartlar ilk kez prim ödemeye başladıkları tarih ve prim gününü tamamlamalarına kalan süre uyarınca belirleniyor.
15 yıl primle nasıl emekli olunur?
BAĞ-KUR’luların kısmi aylıkla emekliliği olarak ifade ettiğimiz yaş haddinden emekli olmaları için 15 yıl prim ödemiş olmaları yeterli. Ancak yaş haddinden emekli olmaları için bir de yaş şartını sağlamaları gerekiyor. Yaş haddinden emeklilik için doldurulması gereken yaş da, yine işe ilk kez girilen tarihe göre belirleniyor. 01.05.2008 tarihinden itibaren sigortalı olan Bağ-Kur’lular için ise 15 yıl sigortalılık şartına bir de 01.01.2042 tarihinden itibaren 65 yaş şartı eklendi. 15 yıl prim ödeme koşulunu 01.01.2042 tarihinden sonra dolduracak olan Bağ-Kur’luların yaş haddinden emekli olabilmeleri için 65 yaşını doldurmaları gerekecek.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.09.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.