1978 yılından beri bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşıları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar, düşünür ve yazarlar sigortalı sayılarak sosyal güvenlik kapsamına alınmıştır. Buna rağmen yazılı ve görsel medyaya da yansıdığı üzere birçok değerli sanatçımızın yaşlılığında maalesef emekli bile olamadan çok zor şartlarda yaşadığını hepimiz görmüşüzdür.
25 yılı aşkın süreden beri o dönemin SSK’sı şimdiki SGK’nın sosyal güvenlik bilincini toplumda oluşturması için özelikle TV-Sinema dizi ve filmlerinde sigortalılık ile ilgili sahnelerine yer verilmesini hep dile getirdim. Diğer türlü sadece kovalamaca ile çalışanları SGK çatısı altına almak mümkün değildir. 1995 yılında Sigorta Müfettiş Yardımcısı iken çıkarılan sanatçı borçlanması kanunundan yararlanmak için SSK’nın önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. O zaman çocukluğumuzda Yeşilçam'da rol almış çok sayıda ünlü aktör, oyuncu ve sanatçının emekli olmayı bile becerememiş yaşlanmış, aciz ve perişan vaziyette olduklarını yaptığım soruşturmalardan bizzat gördüm. Son zamanlarda sanatçılarımızdan gelen çok sayıda problemin de etkisiyle bu yazımızı sanatçılarımızın sosyal güvenlik işlemlerine ayırdık...
SGK tarafından belirtilen alanlarda faaliyet gösterenler
2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren SGK kanunu ile birlikte bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarların sigortalılıkları aynı şartlarla devam ettirilmiştir. SGK hazırlamış olduğu tabloda belirtilen işleri yapanları sigortalı saymıştır.
Sanatçıların çalışma sürelerinin diğer meslek gruplarından farklılık göstermesi ve kayıt dışılığın fazla olması hususları da dikkate alınarak kayıtlı çalışmanın artırılması amacıyla SGK Kanununa 2011 yılından itibaren eklenen madde ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar, primi 30 gün üzerinden kendileri tarafından ödenmek kaydıyla SSK (4/a) kapsamına alınmışlardır.
Yapım şirketlerinde çalışanlar
SGK’nın “Sigortalılara İlişkin Uğraşı Alanı ve Çalışanları Gösterir Liste”nin “1-Sinema sanatçıları ve çalışanları” bölümünde belirtilen işleri yapanların çalışma sürelerinin diğer meslek gruplarından farklılık göstermesi nedeniyle;
Not: Yazımızda belirtilen tablo ve liste talep edilmesi hâlinde ulaştırılacaktır.
Halkın sanatçıları “HAVUZA ATILDI”
Birçok sanatçıyı emekliye sevk eden TRT, istihdam fazlası diye halkın sevdiği, yılların usta türkücülerimiz başta olmak üzere çok sayıda sanatçımızı “İstihdam Fazlası Personel” ilan ederek başka kurumlara memur olarak atanması için Devlet Personel Başkanlığı havuzuna gönderdi. Bu durum gerçekten akla ziyan. Keza yıllarca halkın gönlünde sesiyle taht kurmuş ve sanatını icra eden türkücülerimize bir anda masabaşı memuriyete zorlamak ne kadar doğru? Siz karar verin…
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 07.08.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.