18 yaş altı engelli aylığı alınabilmesi için, engellinin bulunduğu hanedeki kişi başına düşen gelirin 609 TL’nin altında olması gerekiyor. Hane içinde sigortalı çalışan olması ise, engelli aylığı almanın önüne geçemez.
Soru: Yeğenim 2 yaşında doğuştan duyma kaybı var. İşitme cihazını aldık. Kendisine yüzde 50 engelli raporu çıktı. Ailede SGK’lı çalışan var denilerek aylık bağlanamayacağı söylenmiş. Abimin yüzde 50 engelli iki çocuğu var. Üstüne kayıtlı hiçbir şeyi yok. Nereye başvurmalıyız?
BAKIM PARASI DA ALABİLİR
Cevap: 18 yaş altı engelli aylığı alınabilmesi için, engellinin bulunduğu hanedeki kişi başına düşen gelirin 609.67 TL’nin altında olması gerekiyor. Dolayısıyla ‘sigortalı çalışan olunması halinde engelli aylığı alınamaz’ diye bir kural yok. Çocuğun ve bakım yapacak kişinin aynı hanede bulunması şarttır. Abiniz il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir tespiti işlemlerini yaptırabilir ve sonuca göre 18 yaş altı engelli aylığı bağlatabilir. Yüzde 50 engellilik olduğu için evde bakım parasına da başvuru yapabilir. Evde bakım parası alınabilmesi için gelir sınırı 1.209 TL olduğu için abinizin eşinin bakım koşulunu yerine getirmesi halinde evde bakım parası alınabilir.
En az 20 gün izin hakkı
Soru: 2005’te özel sektörden SSK’lı olarak emekli oldum ve maaşım bağlandıktan sonra yine çalışmaya başladım. 2 yıl sonra istifa dilekçesiyle ayrıldım. 2015’te tekrar işe başladım ve halen çalışıyorum. Senelik iznim kaç gün olmalı ve kıdem tazminatım kaç yıl üzerinden hesaplanmalıdır?
DESTEK PİRİMİ KRİTERİ
Cevap: Aynı işverene bağlı 6 yıl çalıştığınız anlaşılıyor. En az 20 gün yıllık izin kullanma hakkınız var. Kıdem tazminatının hesabında da aynı işverene bağlı çalışma sürelerinin bütünü üzerinden hesaplama yapılması gerek. Ancak istifa ederek ayrılmışsınız. Eğer bu sürede sosyal güvenlik destek primi ödeyerek değil de normal sigortalı olarak çalışmışsanız ve emekli aylığı bağlatmak için istifa ettiğinizi işverene bildirmişseniz bu durumda işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekecektir. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmışsanız böyle bir hakkınız bulunmamaktadır.
Emekli aylığını artırmaz
Soru: 1995 sigorta girişim, 6710 günüm var. Yüzde 52 engelli raporuyla emekli olacağım. 1997 yılını, askerlik borçlanması yapmak istiyorum. Emekli maaşım ne kadar artar? (Bülent Duran)
Cevap: Askerlik borçlanmanızın aylığınıza faydası, aylık bağlama oranının artması şeklinde olacaktır. 18 aylık askerliğinizi borçlanmanız, prim gün sayısını 5 binin üzerine çıkarmayacağı için aylık bağlama oranınız artmayacaktır.
SGK’ya bildirilen ücret 3500 lirayı geçmeli
Soru: Ağustos 1997’de sigorta girişim var. 1979 doğumluyum. 6100 gün primim var. 2 senedir sigortalı değilim. Yeniden sigorta girişim olsa emekli maaşı düşer mi? (Muhittin Çimen)
Cevap: Emeklilik için 57 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim gününüz dolmuş, aylık bağlatmak için yaşı bekliyorsunuz. 1999’a ve Ekim 2008’e kadar ödediğiniz primler yüksekse emekli aylığınız yüksek olacaktır. Bu süreçten sonraki primlerin emekli aylığınızı düşürmemesi ve yükseltmesi için SGK’ya bildirilen ücretinizin 3500 TL ve üzerinde olması gerekiyor. Her üç dönemde de çalışmanız bulunduğu için 2008 sonrası dönemde asgari ücret üzerinden SGK’ya bildirilmeniz emekli aylığınızı olumsuz etkiler. Aylığın artması için 3500 TL ve üzerinde SGK’ya bildirilmeniz veya 30 gün üzerinden değil, 5-6 gün üzerinden yüksek maaşla çalışmanız ve SGK’ya bu şekilde bildirilmeniz gerekmektedir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 27.07.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.