Değerli okurlar, bugünkü yazımda yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin Türkiye’den borçlanma yaparak emeklilikleri nasıl zorlaştırıldığı ve hayale dönüştürüleceğinden bahsedeceğim.
Köşemizin takipçileri bilir, bizler, yurtdışındaki gurbetçilerimizin hakları konusunda zaman zaman yazılar yazar ve bazı haklarını savunuruz. Bildiğiniz gibi 01.11.2015 tarihindeki seçimler öncesi Sayın Davutoğlu Almanya’da gurbetçilerle buluşmasında yurtdışında yaşayan gurbetçilere yönelik seçim vaatlerini açıklayarak bir broşür haline getirmişti. Bu vaatlerden halen gerçekleşmeyen ve en çok sorular gelen bölüm ise mini-job ne olacak, çıkacak mı, yoksa sadece 1 seçim vaadi olarak mı kaldı? Gurbetçiler artık seçim öncesi verilen vaadin tutulmasını heyecanla bekliyorlar iken maalesef önce bayanların emeklilik haklarında bazı hak kayıpları oluşturularak 4-5 yıla yakın emeklilikleri ötelenmiştir. Bayanların bu hak kaybının üzerinden çok geçmeden maalesef aşağıda detaylarını yazacağım torba kanun ile gurbetçilerimiz borçlanma ve emeklilik konularında hak kaybına uğrayacaklardır.
Hükümet tarafından “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” adı altında yeni bir "Torba Kanun" TBMM’ye sevk edildi. Bu Torba Kanun'da özelikle yurt dışında çalışan ve ikamet eden Türk vatandaşlarının hizmet borçlanması ve emekliliğini etkileyen büyük değişiklikler söz konusu. Bu kanun Perşembe günü komisyonlarda kabul edilerek Salı ve Çarşamba günleri Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve oylanacaktır. Muhtemelen hafta sonu resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girecektir.
AK Parti Grup Başkanlığı tarafından TBMM’ye sunulan 08.07.2019 tarihli kanun teklifi ile 3201 sayılı Kanun kapsamında yapılan yurtdışı borçlanma sisteminde 4 önemli değişiklik yapılmak isteniyor.
1-Borçlanma oranları %32 yerine %45’e,
2-SSK aylığı yerine BAĞ-KUR aylığına dönüştürülmek isteniyor.
3-Yurtdışı başlangıç süreleri Türkiye’den başlangıç süresi sayılmayacak.
4-Yeni düzenleme ile eski 4-a SSK’lı emeklilik yerine daha çok para ödenerek 4-b’den daha az emekli aylığı olacak.
Kısaca halen en düşükten günlük (asgari) 27,25 TL olarak ödenen borçlanma 38,31TL’ye,
En yüksekten (tavan) günlük 7,5 kat 204,37TL olarak ödenen borçlanma 287,37TL’ye çıkarılmak istenilmektedir.
Buradan elde edilmek istenen yarar ise;
Primlerin %40,6 oranında daha fazla ödenmesi,
En az gün 3.600’den 5.400 ‘e çıkarıldığından sürenin % 50 artması anlamına gelmektedir.
Örneğin; 3.600 gün ile 98.000 TL ye yurtdışı emekli olan birisi bu değişiklik kabul edilirse bu defa 5400x38,31=206.874 TL ödeyecektir. Yani toplamda ödeme 1 kattan fazla artmış olacaktır.
Aylıkların ise;
SSK aylığı yerine (5510 4/1-a) BAĞ-KUR aylığı (4/1-b) aylığı bağlanacak olması nedeni ile aylıklarda yaşanacak azalma oranı ise %35 oranında olacaktır.
Kısaca bu değişiklik ile SGK 3 kat kâr etmiş olacak ama gurbetçilerimiz büyük zarar uğrayacaklardır.
Yeni torba yasada yurtdışı borçlanma miktarı %32’den %45 ‘e yükselmesi yanında ödemelerin 4/b statüsünden sayılması 3600 günle emekliliklerin 5400 günlere çıkması ya da 5975 kadar olan 4/a sigortalılık süreleri 9000 günlere yükselecektir.
Şuan yürürlükte olan kanuna göre yurtdışı hizmet borçlanmasına ait sürelerin hangi sigortalılık hâline göre geçmiş sayılacağının belirlenmesinde; Türkiye’de sigortalılık varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık hâline göre, sigortalılık yoksa Bağ-Kur kapsamında geçmiş hizmet süresi olarak kabul edilmektedir. Emekli olunacak kurum da buna göre belirlenmektedir. Mesela en son Türkiye’deki çalışması SSK kapsamında olan bir şahıs SSK şartları ile daha az primle ve yüksek maaşla emekli olmaktadır.
Torba Kanun Meclis Genel Kurulu’nda değiştirilmeden bu hâli ile yürürlüğe girerse artık SSK ve Emekli Sandığı’ndan emeklilik hayal olacaktır. Yeni kanun düzenlemesine göre Bağ-Kur’dan emeklilik söz konusu olacağından SSK’dan emekliliğe göre en az 1800 gün daha fazla primle ve SSK’ya göre daha düşük aylıkla emeklilik mümkün olacaktır.
Borçlanmalar 4/b dediğimiz BAĞ-KUR göre değerlendirilecek aylık hesaplamalarında 2829 ve 5510/53’üncü maddesiyle değerlendirilerek emekli aylıkları hesaplanacaktır. 5510/41’inci maddesi esaslarına göre değerlendirilmesi yapılacaktır.
Unutmadan memurlar ile ilgili detayı da atlamamak gerekli, Emekli Sandığı mensuplarını ilgilendiren geçici madde yürürlükten kaldırılıyor.
Yurtdışında ilk defa çalışmaya başlanılan tarihin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edildiği; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada-Kebek, K.K.T.C. Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore ve İtalya gibi ülkeler bulunmaktadır. Yeni düzenlemeye göre bu uygulamanın da değiştirilmesi öngörülmektedir.
Torba Kanun bu hâli ile yürürlüğe girmesi durumunda borçlandırılan yurt dışı sürelerinin 4/1-b kapsamında hizmet olarak değerlendirilmesi ve Türkiye'deki sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması hâlinde borçlanılan sürelerin, Türkiye'de sigortalılıkları olanlar için sigortalılık başlangıç tarihinden geriye götürülen sürelere, Türkiye'de sigortalılığı olmayanlar için ise borcun ödendiği tarihten önceki geriye götürülen sürelerde geçmiş hizmet olarak değerlendirilmesi düşünülmektedir. Değiştirilecek bu kanun maddesi ile gurbetçilerimizin daha geç emekli olmalarını sağlayacak ve birçok hak kayıplarına maruz kalmış olacaklardır.
Kanun düzenleyici gurbetçilerimize bu kadar zorluk getiren yasayı genel kuruldan geçirirse daha önceden yurtdışı borçlanması yapmış ve yurtdışından emeklilik yaşını veya Türkiye’ye kesin dönüşünü bekleyen yani 10-15 yıl sonra emekli olmayı planlayanlar bu kanun neticesinde küsüp paralarını çekmeye kalkarlarsa ekonomimiz açısından çok da hoş bir tablo olmaz diye düşünüyorum ve gurbetçilerimizi asla ve asla küstürmememiz gereklidir.
(Kaynak: Milli Gazete | 17.07.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.