Çalışma hayatına memur olarak başlayıp, işçi olarak devam eden ve bu şekilde emekli olan kişilere iyi haber... İstifa sebebiniz uygunsa, memur olarak çalıştığınız süreler için emekli ikramiyesi alabilirsiniz.
1- SORU: 1973'te memur olarak göreve başladım. 1988’de istifa edip, sigortalı işe başladım. 1995’te işçi olarak emekli oldum. SGK, bir ücret alamayacağımı bildirdi. İkramiyemi nasıl alabilirim? (Halil Toklu)
İSTİFA NEDENİ ÖNEMLİ
CEVAP: Çalışma hayatına memur olarak başlayan, sonra işçi olarak çalışmaya devam eden kişiler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin ikramiyelerini alabilirler. Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedeni 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden birisi olması gerek. İstifa nedeniniz 15 yıl, 3.600 gün şartını tamamlamış olmak nedeniyle veya askerlik görevi nedeniyle gerçekleşmişse bu durumda ikramiye alabilirsiniz. Bunu ortaya koyacak belgelerle SGK’ya başvurmanız gerekir.
SSK’LILAR DAHA AVANTAJLI
2- SORU: 01.03.1963 doğumluyum. Halen ticaret sicil kaydım devam ediyor. Emeklilik için ticaret sicilim devam ederken emeklilik maaşında düşüklük olduğunu duyduk. Bu konuda bize fikir verebilir misiniz? (Osman Altınpınar)
DAHA YÜKSEK AYLIK
CEVAP: 1 Ekim 2008 sonrasında SSK, Bağ – Kur ve Emekli Sandıkları SGK adı altında birleşti. SSK’lıların Bağ – Kur’lulara göre aylık hesabı daha avantajlı. Bütün bu nedenlerle son 1.261 günü yani 3.5 yılı SSK’lı olarak geçirip, hem daha erken emekli olmak hem de daha fazla emekli aylığı bağlatmak mümkün olduğundan ticari faaliyeti sonlandırıp, SSK’lı olarak çalışıp emekli aylığı bağlatmak pek çok esnafın tercih ettiği bir yöntem.
Çalışanın malullük aylığı kesilir
3- SORU: Eşim malullük aylığı alıyor. Ancak son dönemde sağlık durumu iyileştiği için çalışmak istiyor. Çalışmaya başlarsa aylığı kesilir mi? (Rahime Sarı)
CEVAP: Malullük aylığı alan kişilerin çalışmaları halinde aylıkları kesilir. Ancak tekrar işsiz kaldığında sağlık raporunda değişiklik yok ise yani en az yüzde 60 çalışma gücü kaybettiği yeniden rapor altına alınırsa kendisine tekrar aylık bağlanabilir.
1999 SONRASI 4 BİN 500 GÜN ŞARTI VAR
4- SORU: 2000 yılında ilk kez çalışmaya başladım. 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı istedim işverenim hakkın yok dedi. Bu hakkımı nasıl kullanabilirim? (Özcan Sayımcı)
CEVAP: İlk kez 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişilerin istifa ederek kıdem tazminatı alabilmeleri için 15 yıl sigortalılık ve 3.600 prim günü şartlarını sağlamaları gerek. Sizin durumunuzdaki kişilerin ise 4.500 gün ve 25 yıl sigortalılık şartlarını sağlamaları şart.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.06.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.