BASINDAN YAZILAR
Doğum Süreleri Sigortalılık Süresine Sayılır Mı? / Sezgin Özcan - MuhasebeTR

Doğum Süreleri Sigortalılık Süresine Sayılır Mı? / Sezgin Özcan

SSK girişim 9 Mart 2000. Bu tarihten 1 Haziran 2018'e kadar değişik işyerlerinde SSK'lı olarak çalıştım. 1 Haziran 2018 – 10 Ocak 2019 arasında Bağ-Kur'a prim yatırdım. Toplam prim günüm ne kadar, ne zaman ve hangi koşullarda emekli olabilirim? 6 Haziran 2002 küçük kızımın, 28 Ağustos 1998 büyük kızımın doğumu. Bu doğum süreleri sigortalılık süreme sayılır mı? Nihal Çakmak

4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki prim gün sayınız 220 gün. 4/a (SSK) kapsamındaki çalışma döneminizde farklı işyerlerinde çalışmışsınız, bu arada bir de doğum yapmışsınız. Bu çalışmalar ve doğum sırasında boşluklarınızın olması muhtemel. Bu nedenle 4/a kapsamındaki prim gününüzü bilemem. Ancak e-devlet üzerinden prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz.
4/a statüsünden emeklilik için 7000 prim günüyle 58 yaş ya da 4500 prim günü, 25 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaş şartlarını sağlamanız gerekiyor. Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. 58 yaşınızı, 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 9 Mart 2025 tarihinden sonra dolduruyorsanız, 4500 prim günüyle 58 yaşınızı doldurduğunuzda 4/a statüsünden emekli olabilirsiniz.
Doğum süreleri sigortalılık sürenize sayılmaz. Ancak eksik prim gününüz varsa, 6 Haziran 2002 doğumlu kızınız için doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde kalan çalışmadığınız (prim ödenmemiş) süreleri borçlanarak prim günü kazanabilirsiniz. Ayrıca bu kızınızın doğumunda çalışıyor idiyseniz, doğumdan önce kullandığınız ücretsiz doğum izni süresini de borçlanabilirsiniz. İlk doğum, ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce gerçekleştiğinden ilk kızınız için doğum borçlanması yapamazsınız.

Vergi indirim belgesi nereden ve nasıl alınır?

22 Ekim 1973 doğumluyum. 25 Eylül 1994'de sigortaya girişim var. 7250 gün prim yatmış gözüküyor. Şu anda çalışmıyorum. Yüzde 42 engelli raporu aldım. Vergi indiriminden faydalanıp emekli olabilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekiyor, rapordan önce ne kadar zaman çalışıyor olmalıyım? Taşkın Şenal

Sigortalılık süreniz 17 yıldan, priminiz de 3920 günden fazla olduğundan, vergi indirimi alırsanız, emekli olabilirsiniz. Rapordan önce belli bir süre çalışmış olma şartı aranmıyor. Ancak çalışmayan engelliler vergi indirimi için başvuramıyor. Başvuru için çalışıyor olmak gerekiyor. Bu nedenle vergi indirimi başvurusundan önce çalışmaya başlamalısınız. Vergi indirim hakkı için dilekçe, fotoğraf, nüfus cüzdan örneği, rapor ve çalıştığınız işyerinden alacağınız çalıştığınıza dair belge ile bulunduğunuz yerdeki defterdarlık gelir müdürlüğüne veya vergi dairesi müdürlüğüne ya da mal müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 14.06.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM