Bilindiği üzere, 85 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı Tebliğ ile 32 sayılı Karar'da değişiklikler yapılarak, ülkede dövizli işlemler sınırlandırılmaya çalışıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı söz konusu tebliğ değişiklikleri ile ilgili olarak; sıkça sorulan sorulara verilen cevapları web sitesinde uygulayıcıların dikkatine sunmuştur. Bu sitede yer alan turizm sektörüne ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli konaklama tesislerinin hamam, havuz, spa, kuaför, market gibi ticari alanlarının işletilmesi amacıyla kiralanmasına ilişkin sözleşmelerde kira bedelinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılmasının mümkün olduğu değerlendirilmekle beraber; otel odalarının konaklama amacıyla Türkiye'de yerleşik kişilere döviz cinsinden veya dövize endeksli kiralanması mümkün bulunmamaktadır.”
MALİYE TÜRK VATANDAŞINA DÖVİZLİ FİYAT VERENE CEZA KESİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, otellerden fiyat alan bir çok Türk vatandaşına dövizli fiyat verilmesi üzerine yapılan şikayetleri değerlendirmiş ve otellere ceza kesmiş ve kesmeye devam etmektedir.
Ben bu ceza kesme işleminin, Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından turizm sektörünün işleyişi ve turizmle ilgili özel mevzuatları tam olarak incelemeden, alelacele verilmiş bir karar olduğunu düşünüyorum.
Şöyle ki; oteller, özel bir kanun olan 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'na ve ilgili diğer mevzuata tabi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan almış oldukları “Turizm Belgesi” ile Turizm sektöründe faaliyetlerini sürdürmekte, aynı mevzuat kapsamında yine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca denetlenmektedirler.
Turizm İşletmelerinin Bakanlıkla, Birbirleriyle ve Müşterileriyle İlişkileri Hakkında Yönetmelik'te “otel sözleşmelerinde döviz cinsinden fiyat belirlenebilir” hükmü yer almaktadır.
TÜRKLERLE YABANCILAR AYNI ORGANİZASYON İÇİNDE İSE NASIL FİYAT VERİLECEK?
Hepimizin çok yakından bildiği üzere, UEFA Süper Kupa Finali bu yıl 14 Ağustos'ta İstanbul'da yapılacak. Tur şirketleri bu organizasyonla ilgili olarak İstanbul'da mevcut otellerden fiyat alacak, bu finali izlemek için sadece yabancılar gelmeyeceğine ve birçok Türk vatandaşı da bu organizasyonlarda yer alacağına göre, oteller tur şirketlerine Türk vatandaşları için ayrı, yabancılar için ayrı fiyat mı verecektir?
Ülke ekonomisine katkısı ve cari açığı azaltma etkisi tartışılmaz olan ve desteklenen turizm sektöründe; en çok gelir sağlanan kongre /toplantı /sağlık /incentive turizmi /düğün organizasyonu gibi turizm türleri, diğerleri arasında özel bir yere sahip olup, genellikle gerçekleşme tarihlerinden bir kaç yıl önce kesinlik kazanan, bu süre bazı organizasyonlarda (ön görüşme, ön rezervasyon süreleri ile) beş yıla kadar uzamakta. Aynı organizasyon içerisinde genellikle gerek yurtiçi gerekse yurtdışı katılımcılar bulunmaktadır.
Çoğu zaman uzun bir takvim ve süreç içerisinde otellerin sundukları hizmetlerin fiyatlarını döviz cinsinden açıklamaları, Türkiye'de yerleşik üçüncü kişilerle pek çok sözleşmeyi döviz cinsi ile yapmaları ülkemiz ve dünyadaki yerleşik sektörel ve ekonomik kurallar dikkate alındığında bir zorunluluktur.
Oteller, Türk vatandaşlarına otel odalarını döviz olarak satma fikrinde değiller. Zaten uygulamada da, bu tür bir durum söz konusu değil. Ancak uzun vadeli organizasyonlarda, yabancılarla Türklerin birlikte katıldığı organizasyonlarda farklı fiyat verilmesi ve uygulanması da mümkün görülmüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hemen ceza kesmek yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve turizm sektörünü temsil eden meslek kuruluşları ile bir araya gelerek, bu sorunu ivedilikle çözeceğine inanıyorum.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 10.06.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.