65 yaşını dolduran ancak emekli maaşı dahil herhangi bir geliri olmayan yaşlılara 601 lira ödeniyor. Aylıklar PTT’den de kolayca alınabiliyor. Engellilere de aylık 480 ila 720 lira arasında destek veriliyor.
65 yaş aylığı ülkemizde uygulanan en eski sosyal yardımlardan bir tanesi. Yaşlıların yoksulluğa düşmesinin engellenmesi ve temel ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan karşılayabilmeleri esasına dayanan 65 yaş aylığının alınabilmesi için bazı koşullar söz konusu. İşte 65 yaş aylığının ayrıntıları...
1- Kimler 65 yaş aylığı alma hakkından yararlanabilir?
İlk koşul 65 yaşını doldurmuş olmak. Sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir veya aylık alınmıyor olması gerek.
2-Emekliler 65 yaş aylığı alabilir mi?
65 yaş aylığından emekliler yararlanamaz. Ayrıca 65 yaş aylığı alabilmek için malullük aylığı, yetim aylığı, dul aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri de alınmıyor olması şartı var.
3- 65 yaş aylığı alabilmek için muhtaçlık sınırı ne kadar?
Muhtaçlık sınırı hesaplanırken, 65 yaş üstü kişinin ve eşinin gelirlerinin toplamı, asgari ücretin aylık net tutarının 3’te birinin üzerindeyse 65 yaş aylığı bağlanamıyor. 65 yaş üstü kişinin kendisinin hiçbir geliri olmamasına rağmen, eşinin aylık ortalama geliri 1.250 TL’nin üstündeyse de aylığın bağlanması mümkün değil.
4 - 65 yaş aylığı ne kadar?
65 yaş aylığı bu yıl 601.58 TL. 65 yaş aylığı son dönemde önemli ölçüde artırıldı. Yaşlılarımızın yoksulluğa düşmelerinin engellenmesi için aylığın artması olumlu. Aylıkların PTT kartla ödenmesi de mümkün.
1 ay içinde işlem sonuçlanıyor
65 yaş aylığından yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını adrese kayıtlı nüfus sisteminde kayıtlı ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapacak. Başvuruların şahsen ve yazılı olarak yapılması gerekiyor. Başvuru formu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın internet sitesinde mevcut. Yani vakıflara gitmeden bu formu elde ederek doldurmak mümkün. 65 yaş aylığı için başvuru sahiplerinden başvuru formu dışında bir belge istenmemesi esas. Ayrıca 65 yaş aylığı için başvuru yapılan tarih sonrası bir ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Yani 65 yaş aylığı için uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu değil.
Sağlıktan da yararlanabilir
Engelli aylığından yararlanmak için başvurular kişilerin ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Engelli aylıklarında ödemeler ayda bir yapılıyor. Engelli aylığı alan kişiler, genel sağlık sigortalısı sayılırlar ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar. Bu kişilerin genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekmez.
En az % 40 engelli olma şartı
Engelli aylığı alabilmek için de ilk olarak sağlık kurulu raporuyla engelli olduğunun tespit edilmesi şart. Engelli aylığı bağlanabilmesi için aylık bağlanacak engellinin 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor. Sigortalı olarak çalışan veya SGK’dan gelir veya aylık alan engellilere aylık bağlanmıyor. Engelli aylığı bağlanacak kişinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Bu sınır 2019’un ilk altı ayı için 609.67 TL’ydi. Raporla belirlenen engellilik oranının en düşük yüzde 40 olması gerekir. Bu yıl belirtilen diğer şartları sağlayan ve yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilere 480.22 TL, yüzde 70 ve üstü engellilik oranı olan ve başkasının bakımına muhtaç engellilere ise 720.32 TL bağlanıyor. 18 yaşından küçük engellilerin kendilerine değil, yakınlarına engelli aylığı bağlanıyor. Bu yıl için 18 yaş altı engelli aylığı 480.22 TL.
Evde bakım parası 1.305 TL’ye çıktı
Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması şarttır. Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması da şart. Engellisine bakan kişiye aylık 1.305,97 TL ödeme yapılıyor. Paranın engelliye bakacak kişiye verilme nedeni bakımın daha kaliteli bir şekilde yapılması.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 07.06.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.