BASINDAN YAZILAR
Ek-5 Tarım Sigortalılığında Özellikli Yeni Durumlar / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Ek-5 Tarım Sigortalılığında Özellikli Yeni Durumlar / Şevket Tezel

İsteğe bağlı SSK sigortalılığını 01.10.2008 tarihinden itibaren kaldırılması, 2925 sayılı Kanuna göre Tarım SSK sigortalılığının 2008 sonrası yeni sigortalılıklara kapatılmış olması, Bağ-Kur emekliliğinin de gerek aylık ve gerekse emeklilik tarihi bakımından dezavantajlar içermesi nedeniyle 2011 yılında getirilen Ek-5 tarım sigortası oldukça rağbet görüyor.

İlke olarak muhtelif kişilere ait tarlalarda gündelikçi tarım işçisi olarak çalışanları hedefleyen bu sigorta kolu önemli uygulama detayları içeriyor. Bu detaylarda da son 2019/9 sayılı SGK genelgesi ile önemli değişiklikler ya da açıklamalar getirilmiş bulunuyor.

Bugünkü yazımızda da bu konuyu ele almak istedik.

Tarımsal faaliyetlerde hizmet akdi ve sürekli çalışanlar normal SSK sigortalısı olarak sigortalı sayılabiliyorlar.

Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar ise 2925 sayılı Kanuna tabi olarak 01.10.2008 tarihinin öncesinden beri aralıksız olarak çalışanlar olarak Tarım SSK sigortalısı sayılıyorlar.

Tarımsal faaliyetlerde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlardan 2925 sayılı Kanuna tabi olmayanlar da Ek-5 tarım sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılabiliyorlar.

İşte emeklilik açısından SSK statüsünde sayılan Ek-5 tarım sigortalıları hakkında da 2019/9 sayılı Genelge bazı değişiklikler getiriyor.

 

Çobanlar da Artık Ek-5’li

Örneğin hizmet akdi unsurlarını taşımayan köy ve mahallelerde sürü yöneticiliği (çobanlık) faaliyeti yapanlar da talep etmeleri halinde Ek-5 tarım sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılabilecekler.

 

Ek-5 Sigortalısının Adres Değişikliklerinde Uygulama

Ek – 5 tarım sigortalılığı kapsamında bulunan sigortalıların yurt içindeki ikametgâhlarının bulunduğu ilin dışına taşımaları halinde, yeniden giriş bildirgesi alınmasını gerektiren durum oluşana kadar ek 5 inci madde kapsamındaki sigortalılıkları ilk tescilinin yapıldığı sosyal güvenlik il/sosyal güvenlik merkezlerinde devam ettirilecek.

 

Prim Borcu bulunan Ek-5’lilerin Emekliliği

“Kanunun ek 5 inci maddesi kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı;

  • Normal SSK, zorunlu Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur veya 4/c sigortalılıkları kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde çalışmaya başladıkları tarihten,
  • Sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların borçsuz olmaları halinde talep tarihinden,
  • Prim borcu olanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden,
  • Gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden,
  • Ölen sigortalının ölüm tarihinden, itibaren sona

erdirilmesi gerekiyor.

2019/9 sayılı Genelge ile bunlara yeni bir sona erme biçimi eklenmiş bulunuyor.

Bundan böyle “Ek 5 nci maddesi kapsamında prim ödeyen ve sadece bu kapsamda prim borcu bulunan sigortalıların, tahsis talep tarihinden önce veya sonra ek 5 prim borcunu ödemek istemeyerek talepte bulunmaları” halinde de sigortalılıkları primi ödenmiş son günden itibaren sona erdirilebilecek.

2019/9 sayılı Genelge ile eklenen yeni hükümlere göre; müracaat tarihi itibariyle önceki sigortalılığı sona ermeden ek 5  kapsamındaki sigortalılığının başlatıldığı sonradan tespit edilenlerin, ek 5 inci madde kapsamındaki sigortalılığı zorunlu sigortalılığın sona erdiği tarihi izleyen gün itibariyle başlatılacağı belirtiliyor.

(Kaynak: Ali Tezel | 03.06.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM