BASINDAN YAZILAR
İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Sona Erer / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Sona Erer / Okan Güray Bülbül

Önceki hafta bir çok okurumuzun merak ettiği isteğe bağlı sigortayı detaylıca yazmıştır.

Özellikle ev hanımlar, öğrenciler, işsizler gibi emeklilik hakkını devam ettirmek isteyen kişiler için isteğe bağlı sigorta ile emeklilik hakkı verilmektedir.

Bugün de isteğe bağlı sigortanın sona ermesini açıklıyoruz.

Yazılı talepte bulunmak

İsteğe bağlı sigortalılığını sona erdirmek için kuruma yazılı talepte bulunanların sigortalılıkları;

a) Talepte bulunulan ayın primi ödenmemişse, talep tarihinden önceki primi ödenmiş ayın sonu,

b) Talepte bulunulan ayın primi ödenmişse dilekçenin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih, istemesi halinde ise bulunduğu ay sonu itibariyle,

c) Talepte bulunulan ayın primini kısmi ödeyenlerin, ödediği primi karşıladığı gün itibariyle, sona erdirilecektir.

Ayrıca, isteğe bağlı sigortalığın sona erdiği tarihten sonra ödenen primler sigortalının talebi halinde iade edilecektir.

Prim ödemesi olmayan sigortalılar

İsteğe bağlı sigortalılığın başladığı tarihten itibaren prim ödemesi bulunmayanların yazılı olarak sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunmaları halinde, isteğe bağlı sigortalılıkları başlangıç tarihi itibariyle sona erdirilecektir. Sigortalılığın başlangıç tarihi itibariyle sona erdirilmesinde (01) kodu kullanılacak ve isteğe bağlı sigortalılığı bu şekilde sona erenler yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak istemeleri halinde talep dilekçesi ile müracaat edeceklerdir.

Ancak, bu durumdaki sigortalılardan 1.1.2012 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerden bakmakla yükümlü olmayan ve prim ödememesi nedeniyle tescil tarihi itibariyle isteğe bağlı sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortaya müracaat ettikleri tarih itibariyle 60’ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında sigortalı sayılmaları gerekmektedir. Bunların genel sağlık sigortası resen tescili (g-2) kapsamında yapılacak, gelir testi sonucuna göre gerekli değişiklikler yapılacaktır.

Prim ödemesi olan sigortalılar

Yazılı talep tarihi itibariyle sigortalılık süresi içerisinde bir veya birden çok aya ait prim borcu bulunanların sigortalılıkları yazılı talep tarihinden önce en son primi ödenmiş ayın sonu itibariyle sona erdirilecek, ödenmediği tespit edilen primler 12 aylık sorgulama süresi dikkate alınarak gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte tahsil edilecektir.

Yazılı talep tarihi itibariyle sigortalılık süresi içerisinde bir veya birden çok aya ait prim borcu bulunan ve talep tarihinde veya daha sonraki bir tarihte “12 Aylık Sorgulama Süresine Göre İsteğe Bağlı Sigortalılık Süresi Tespiti” dilekçesi ile 12 aylık sorgulama süresi içindeki prim borcunu ödemek istemediğini beyan eden sigortalıdan prim borcu tahsil edilmeyecektir. İsteğe bağlı sigortalılık süreleri primi ödenen sürelere göre tespit edilecektir. 12 aylık sorgulama süresi beklemeksizin hizmet tespiti isteyen sigortalılardan “12 Aylık Sorgulama Süresine Göre İsteğe Bağlı Sigortalılık Süresi Tespiti” dilekçesi alınmadan işlem yapılmayacaktır.

Aylık talebinde bulunmak

İsteğe bağlı sigortalılardan aylık talebinde bulunanların sigortalılıkları, aylığa veya toptan ödemeye hak kazanmış olmak ve talepte bulunduğu ay dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borcunun ödenmiş olması şartıyla isteğe bağlı sigortalıların sigortalılıkları, aylık talep tarihi itibariyle sona erdirilecektir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.05.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM