BASINDAN YAZILAR
Elektrik Çarpmasından Sonra Ne Yapılmalı? / Şenay Koçyiğit Özdoğan - MuhasebeTR

Elektrik Çarpmasından Sonra Ne Yapılmalı? / Şenay Koçyiğit Özdoğan

İşyerinde arkadaşımızı elektrik çarptı ve ne yapacağımızı bilemedik. Elektrik çarpması yaşandığında neler yapmalıyız?

Elektrik çarpması yaşandıktan sonra yardıma koşan kimse aşağıdaki talimata uyarak kazazedeyi mümkün olduğu en kısa zamanda elektriğin tesirinden kurtarmalıdır. Kurtarıcı rutubet, ter ve ıslaklığın kendisi için çok tehlikeli olduğunu unutmamalıdır.
1-Kazanın vuku bulduğu mahallin hemen yakınında bir kesme cihazı (anahtar, şalter ve kesici) varsa derhal elektriği kesmek.
2-Aksi takdirde, aynı neticeyi elde etmek için iletkenleri kısa devre etmek. Bu işlemi yapan kimse, kendini kısa devre akımına kaptırmayacak şekilde hareket etmelidir.
3-Şayet akımı kesmek mümkün değilse, kurtarıcı, kendini akım ve topraktan izole edecek, sap ve kolları çok iyi yalıtılmış olan alet ve kancaları kullanacak, yalıtılmış tabure veya yeter kalınlıkta kauçuk halı üzerine çıkacaktır.
4-Kazazedenin asılı kaldığı hallerde (bir direk üzerinde olan kaza) akımın kesilmesi için geçecek zaman zarfında, düşebileceği göz önüne alınarak gerilim altında bulunan iletkenlere doğrudan doğruya veya madeni cisimlerle dokunulmamaya dikkat ederek iletkeni kazazededen derhal ayırmalıdır. Alçak gerilimlilerde akım kesmek için zaman kaybedilmemesi tercih edilir.

(Kaynak: Aydınlık | 18.05.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM