BASINDAN YAZILAR
15 Yıl 3600 Günle Tazminat Alanlar Yeniden Çalışabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

15 Yıl 3600 Günle Tazminat Alanlar Yeniden Çalışabilir / Okan Güray Bülbül

15 yıl 3600 gün primle istifa edip, kıdem tazminatını alanların daha sonra çalışmaya devam etmesi konusunda karışıklıklar vardı. Yargıtay, bu kişilerin yeniden çalışabileceğine hükmetti.

15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 prim günü şartlarını dolduran kişiler, işlerinden istifa ederek kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak bu hak kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler bu hakla kıdem tazminatlarını alıp işlerinden ayrılabilirler.

1999 SONRASINA 25 YIL

Bu kişilere kıdem tazminatı ödenmesinin nedeni emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmuş olmalarıdır. Bu tarih sonrası için ise, 4.500 prim günü ve toplam 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanması gerekiyor. Kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren bu kişilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Söz konusu hakkın gerekçesi işçinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki şartları sağlaması sonrası yaş şartını çalışmadan bekleyecek olmasıdır. Bu hak kapsamında kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışıp çalışamayacağı konusu farklı değerlendirmelere konu olabiliyordu. Bu durumdaki kişiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında ‘hakkın kötüye kullanıldığı’ iddiasıyla dava açıp tazminat istiyordu.

ENGEL ORTADAN KALKTI

Bu iddiayla açılan söz konusu davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının ‘hakkın kötüye kullanılması’ olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu.

Dürüstlük ilkesine dikkat edin!

Yargıtay 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı alıp yeniden işe girecekler için ortaya çok önemli bir kriter koymuştur. Bu kriter de dürüstlük ilkesidir. Henüz işyerinden ayrılmadan yeni bir işverenle iş görüşmesi yapan ve iş sözleşmesi sonlanmadan yeni bir iş sözleşmesi imzalayan işçinin dürüstlük ilkesine aykırı hareket ettiğini ifade eden Yargıtay bu kararıyla 15 yıl, 3.600 günle işinden ayrılacaklara çok önemli bir uyarıda bulunmuştur. Bu nedenle kıdem tazminatı talep edecekler bu uyarıyı dikkate almalılar.

İstifa ederken gerekçe önemli

Yargıtay bir diğer kararında ise işçinin fesih sebebiyle bağlı olduğunu vurgulayarak, 15 yıl 3.600 günle istifa eden ve kıdem tazminatı talep eden işçinin işverene bu talebini açıkça ifade etmesi gerektiğine hükmetmiştir. Karara konu olayda işçi 2 Ekim tarihinde işverene 12 Kasım’da istifa ettiğini belirtmiştir. İşçi, işverene 15 yıl, kıdem tazminatı hak ettiğine dair herhangi bir yazı vermemiştir. İşçinin kişisel nedenlerle istifa ettiği ve işverenin tazminat ödemesine gerek olmadığına karar verilmiştir.

Şartlara uymayan iade eder

Yargıtay’ınkonuyla ilgili verdiği kararlara genel olarak bakıldığında işçilerin 15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı haklarını kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerektiği görülüyor. Aksi takdirde işçiler kıdem tazminatı alamayacak, alsalar bile iade etmeleri gerekecek.

• Önce SGK’dan yazı alınacak.

• SGK’dan yazı almadan önce kesinlikle istifa edilmeyecek.

• 15 yıl, 3.600 günle istifa edildiği vurgulanacak, kayıt altına alınacak.

• İstifa tarihinden önce başka bir şirketle iş sözleşmesi imzalanmayacak, iş görüşmesi yapılmayacak.

• İstifa etmeden önce başka bir şirkete çalışılan şirkete dair bilgiler iletilmeyecek, dürüstlüğe aykırı davranışlarda bulunulmayacak.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 30.04.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM