SGK ve Maliye, dolandırıcılık girişimlerine karşı kamuoyunu birçok defa bilgilendirmekte ve vatandaşlarımızı uyarmaktadır. Buna rağmen yine de iyi niyetli bazı vatandaşlarımızın aldatıldığı duyumları gelmektedir.
Kendilerini SGK Müfettişi, İş Müfettişi ya da Vergi Müfettişi olarak tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârların sayısı son zamanlarda gittikçe artmaktadır. Sahte müfettişler özellikle kaçak yabancı çalıştıran iş yerlerini hedef almaktadır. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar ile yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler bu durum karşısında maalesef yasal yollara başvurmamaktadır.
KİMLİK SORUN
İş yerinize denetime gelenlerden mutlaka kimlik sorun. Denetim elemanları, mutlaka denetim elemanı olduklarına dair kimlik göstermek zorundadır.
Her telefonla iş yerinizi arayanlara itibar etmeyin… Telefonla ya da başka bir araçla sizi arayıp kendilerini müfettiş olarak tanıtıp kitap ya da başka bir şey satmak isteyenler varsa bunlar %100 sahtekârdır. İş yerinize gelen sahte müfettişlerin iş yerinize giriş ve çıkışları esnasında varsa kamera görüntüleri ile birlikte korkmadan mutlaka polise ihbar edin.
YARGIDAN SAHTE MÜFETTİŞLERE AĞIR CEZA
Sahte olarak oluşturulan müfettiş kimliği ile iş yerlerinde sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadıklarını kontrol etmek amaçlı çeşitli iş yerlerine giden dolandırıcılar, gittikleri iş yerlerinde cezai işlem yapılmaması için işverenlerden kendilerine para verilmesini istemektedirler.
İşverenlerin şikâyetleri ile mahkemeye intikal eden bu gibi olaylarla ilgili yerel mahkemelerin vermiş olduğu “Resmî belgede sahtecilik suçu” ile “Nitelikli dolandırıcılık suçu” Yargıtay tarafından da isabetli olduğuna dair kararlar verilmeye başlandı.
Bu bağlamda Türk Ceza Kanununa göre nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adlî para cezası da verilmektedir.
Resmî belgede sahtecilik suçunu işleyenler ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Kendilerini SGK Müfettişi, İş Müfettişi ya da Vergi Müfettişi olarak tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârlara toplamda 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adlî para cezası da verilmektedir.
***
“Eğer birinin ruhunu görmek istiyorsan, ona hayaIIerini sor.” William James
Askerlik ve doğum borçlanması e-Devlet üzerinden yapılacak
e-Devlet üzerinden askerlik ve doğum borçlanma taleplerinin alınmasına ilişkin uygulama ile ilgili altyapı SGK tarafından tamamlanarak hizmete açıldı. e-Devlet üzerinden alınan askerlik ve doğum borçlanması başvuruları; (4/a) sigortalıları için 4a Hizmet Borçlanması/Borçlanma İşlemleri/e-Devlet üzerinden yapılan başvurular menüsünde, (4/b) sigortalıları için ise Güvence/Borçlanmalar/e-Devlet Başvuru Ön Talep Görüntüle menüsünde görüntülenmekte olup, bu başvurular sigortalıların talep tarihindeki son statüsüne göre son çalışmanın geçtiği ilgili SGK Müdürlüklerine düşmektedir.
Borçlanma tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin e-Devlet üzerinden talepte bulundukları tarihte geçerli olan prime esas kazancın alt (brüt asgari ücret) ve üst (brüt asgari ücretin 7,5 katı) sınırları arasında olmak üzere tercihte bulunan günlük kazancı %32’si oranında hesaplanacaktır. Borçlanma müracaatında kazanç beyanı bulunmayanların talepleri, müracaat tarihinde geçerli olan asgari günlük kazanç üzerinden borç tebliği yapılacaktır.
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
SGK beni neden üniversite hastanesine sevk etti?
"İşlemlerimi yaptım hastaneden verdikleri raporları SGK’ya teslim ettim. 5 ay sonra neticeyi sorduğumda üniversite hastanesine gitmem söylendi. Bu neden? Olumlu mu olumsuz mu?" Ertuğrul Kamışlı
Ertuğrul Bey, malulen emekliliğe esas maluliyet oranını tespit edecek hastaneye sevk işlemini SGK kendi belirlemektedir. Dolayısıyla SGK’nın sizi üniversite hastanesine sevk etmesi henüz işlemlerinizin devam ettiğini göstermektedir. Bu aşamada olumlu ya da olumsuz fikir belirtmek doğru olmayacaktır.
Eksik ücret ödemesi ile ilgili hakkımı nerede arayayım?
"İsa Bey, çalışmakta olduğumuz iş yeri fazla mesai alacaklarımı son 5-6 aydır eksik ödemektedir. Bu durum için ne yapabilirim?" Cemre Gizemli
Cemre Hanım, iş sözleşmesi devam eden işçilerin ücretlerini alamaması, eksik alması, fazla mesai ve ücretleri ile ilgili sorunları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da bulunduğunuz ildeki Çalışma ve İşkur Müdürlüğüne şikâyet dilekçesi ile başvurmanız gerekmektedir. Keza iş sözleşmesi devam eden işçilerin şikâyet ve ihbarlarını İş Müfettişleri inceleyerek sonuçlandırmaktadır.
***
“Hayat seni güldürmüyorsa, espriyi anlamadın demektir.” Anton Çehov
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 01.04.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.