İşten ayrılırken alınan kıdem tazminatı üzerinden vergi iadesi düzenlemesi yalnızca 'ikale sözleşmesi' imzalayanlar için geçerli. Usulüne uygun kesintiler yapılarak alınan ödemeler ise vergi iadesini kapsamaz.
Soru: 2017 yılında çalıştığım bankadan norm fazlası olarak işten ayrıldım. Bana çıkarken tüm haklarımı ödediler. İşe dönüş davasını kazandım, o parayı da aldım. Köşe yazınızı okudum ben ikale sözleşmesiyle ayrılmadım kendileri çıkardı yine de kesilen gelir vergisini iadesi alabilir miyim?
Cevap: Vergi iadesi düzenlemesi yalnızca ikale sözleşmesi imzalayarak yani iş sözleşmesini karşılıklı anlaşma yönünde sözleşme imzalayarak ayrılanlar için geçerli. Sizin durumunuzda ödenen kıdem ve ihbar tazminatıyla boşta geçen süre ücretinden usulüne uygun kesintiler yapılarak ödemelerini aldıysanız vergi iadesi alamazsınız.
Davadan önce SGK’ya başvurun
Soru: 2014’te doktor raporuyla ücretli izin talep eden bir kadın işçi, doğumdan önce son 2 hafta da analık iznini kullanıyor. 81 günlük primi yatıyor ancak 9 günü yatırılmıyor. SGK son 3 aylık koşul sağlanmadığından ödeneği ödemeyi reddediyor. Bu durumda SGK’ya karşı dava yoluna gitmeliyiz ancak 5 yıllık süre 5 gün sonra sona erecek. 2014’teki maaşı üzerinden mi hesaplama yapmalıyız? Yoksa 2019 un oranlarını mı esas almalıyız?
Cevap: SGK’dan rapor parası alınabilmesi için son bir yılda en az 90 gün adlarına prim ödenmiş olması gerekir. Sizin durumunuzda bu şart sağlanmadığı için SGK ödemeyi yapmamış. Dava açabilmek için öncelikle SGK’ya başvurup ret cevabı alınması gerekir.
Hem SSK’ya hem Bağ-Kur’a ödenen primler boşa gitmez
Soru: Çalıştığım limited şirkete ortak olarak, işçiyken Bağ-Kur’lu oldum. Benim SSK’lı mı olmam lazım, Bağ-Kur’lu mu? Emekliliğim tehlikeye girer mi? Ödediğim primler emeklilikte fayda sağlamayacak mı? (Eşref Kurt)
Cevap: Bu durumda eğer kişinin SSK’lılığı 1 Ekim 2008’den önce başlamış ve ortaklık tarihinden sonra hiç kesintiye uğramamışsa bu kişinin SSK’lılığı ortağı olduğu şirkette de devam eder. Ancak 1 Ekim 2008’den sonra bir kişinin kendi işyerinde veya ortağı olduğu limited şirketinde SSK’lı olması mümkün değildir. Sizin durumunuzda SSK’lı olarak çalışırken limited şirkete ortak olmanız nedeniyle Bağ-Kur primi ödemeye başlamanız söz konusu. Emeklilikte sorun yaşamazsınız, ödediğiniz primler de boşa gitmez. SSK’lılıktan Bağ-Kur’a geçişiniz yapılmış durumda.
Teşvik almak için kapıcının en az 3 ay işsiz olması şart
Soru: Apartmanımızda bir kapıcı çalıştırmak istiyoruz. Karşı apartmanın kapıcısını işe alırsak teşvikten yararlanabilir miyiz? (Mesut Sarı)
Cevap: SGK kolay işverenlik uygulamasını hayata geçirdi. Kapıcılar gerekli şartları sağlıyorlarsa, apartmanlar teşviklerden faydalanabiliyor. Ancak karşı apartmanın kapıcısının son 3 aydır sigortası olduğu için teşviklerden faydalanması mümkün olmayacaktır. Son 3 aydır işsiz bir kişiyi işe alırsanız teşviklerden faydalanabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.03.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.