3 aydır çalışmayan bir kişiyi işe alan işveren, üç ay boyunca 2.020 TL ücret desteğinden yararlanabiliyor. İşveren ayrıca 12 ay boyunca prim teşviki de alabiliyor. Ancak bunun için işçiyi 9 ay istihdam etmek şart.
Yürürlüğe giren torba kanunla işverene çok önemli bir destek sağlandı. Düzenlemeye göre 1 Şubat-30 Nisan tarihlerin arasında gerçekleşen işe alımlarda 3 ay boyunca ücret desteği sağlanacak. Yani işveren işsiz bir kişiyi işe alırsa üç ay boyunca 2.020 TL ücret desteğinden faydalanabilecek.
30 NİSAN'A KADA ALMALI
İşe alınan kişi son 3 aydır işsizse ve 2018’deki ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilirse ücret desteğine ek olarak 12 ay boyunca prim desteğinden de faydalanılması mümkün. Prim desteği eğer işe alınan kişi 18-25 yaş arası genç veya 18 yaş üstü kadın ise 18 ay süreyle devam edecek. Ücret desteğinden yararlanmak için ilk şart 1 Şubat – 30 Nisan tarihleri arasında bir kişiyi işe almak. Diğer şart ise bu kişinin 9 ay boyunca istihdam edilmesi. Dolayısıyla 1 Şubat tarihinde işe alınan bir kişi eğer 30 Ekim tarihine kadar istihdam edilirse şubat,mart, nisan aylarında işverene her ay 2.020 TL olmak üzere toplamda 6.060 TL ücret desteği sağlanacak. 6.060 TL bu işverenin SGK prim borcundan mahsup edilecek. Teşvik kapsamındaki kişi sayısı arttıkça ücret desteği tutarı da artacak. Örneğin bu kapsamda iki kişiyi 9 ay boyunca istihdam eden işverene toplam 12.120 TL ücret desteği sağlanacak.
EK İSTİHDAM OLMASI ŞART
İşverenin, ücret desteğinden yararlanabilmesi için bu kişiyi 2018 yılında en az işçi çalıştırdığı aydaki işçi sayısına ilave olarak çalıştırması gerekiyor. Örneğin Ocak-Aralık 2018 döneminde işyerinden SGK’ya her ay 3 işçi bildirilmişse, bir kişiyi 1 Şubat tarihinde işe alan ve dördüncü kişi olarak istihdam eden işveren ücret desteğinden faydalanabilecek. Ocak-Kasım 2018'de 3 kişi, aralık ayında ise 2 kişi çalıştıran bir işverenin Şubat 2019'da ücret desteğinden yararlanabilmesi için ise toplamda 3 kişi çalıştırması yeterli.
HAKLI NEDENLE ÇIKARABİLİR
Ücret desteği kapsamındaki kişileri işe alan ve çalıştıran işverenlere sağlanacak ücret desteği SGK prim borcundan mahsup edilecek. Ücret desteğinden faydalanılması için teşvikli kişilerin 9 ay istihdam edilmeleri şart. Dokuz aylık süre boyunca istihdam edilen kişiler için uygulanacak ücret desteği, işverenin prim borcundan mahsup edilecek. Teşvikli kişinin işveren tarafından haklı nedenle işten çıkarılması durumunda ise, teşviki kesilmeyecek.
Tamamını geri alabiliyor
Bu çerçevede teşvikli işçiyi 30 gün çalıştıran işverene 2.020 TL ücret desteği sağlanacak. Dolayısıyla asgari ücretten işçi çalıştıran işveren, teşvik kapsamında işçiye verdiği ücretin tamamı tutarındaki destekten faydalanabilecek.
Vergilerle 3.134 TL’ye çıkıyor
Teşvik kapsamında bir kişiyi işe alan ve prim ve ücret desteği için gerekli ilave istihdam kriterlerine uygun olarak çalıştıran bir işveren hem ücret desteğinden, hem prim teşvikinden faydalanabiliyor. Bu kapsamdaki bir işçi için ilk üç ay ücret desteğiyle birlikte prim ve gelir ve damga vergisi teşviki birlikte uygulanacak. İlk üç ay işverene sağlanan destek tutarı 3.134 TL’ye ulaşıyor. Dördüncü aydan itibaren ise yalnızca prim ve vergi teşviki uygulandığı için destek tutarı 1.113 TL’ye düşüyor. Ücret desteğiyle birlikte prim teşvikinden de faydalanılması için her iki teşvik için gerekli şartların sağlanması gerekiyor.
12 ay boyunca teşvik primi
Prim teşvikinden de faydalanmak mümkün. Ancak teşvik kriterleriyle ücret desteği kriterleri farklı. Bu kapsamda işverene her ay 959.4 TL prim desteği sağlanacak. Buna ilave olarak teşvik kapsamındaki kişiler için damga vergisi ve gelir vergisinin asgari geçim indirimi dışındaki tutar da teşvik kapsamında. 153.8 TL’lik teşvikle birlikte işverene 12 ay boyunca 1.113 TL’lik teşvik sağlanmış olacak. Prim teşviki kapsamındaki kişi eğer genç veya kadınsa prim teşviki süresi 18 aya uzuyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 27.02.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.