Kurslar ve iş başı eğitimleriyle bir işsizin alacağı aylık ücret 3 bin 41 liraya kadar yükseliyor.
İşsiz kalanlar belli şartları tamamladıkları zaman ayda 2031 lira maaş alabiliyor. Ancak devlet desteği bununla bitmiyor. Kurslar ve iş başı eğitimleriyle hem meslek kazandırılıyor hem de ayrıca para ödeniyor. Bu durumda bir işsizin alacağı aylık ücret 3 bin 41 liraya kadar yükseliyor.
İşsizlikle mücadele bütün hızıyla devam ederken İŞKUR burada önemli bir rol oynuyor. 2019 yılıyla birlikte getirilen teşvikler ile istihdamın önündeki engeller kaldırılıyor. İŞKUR ise hem istihdama aracılık ediyor hem de işsiz vatandaşların meslek edinmeleri için önemli bir işlevi yerine getiriyor. Bu noktada işsizler için maaştan kursa, işbaşı eğitiminden kreş desteğine kadar birçok destek de devreye sokuldu.
■ ON AYA KADAR 2.031 LİRA MAAŞ: İşsizler belli prim şartlarını tamamladıklarında çalışma sürelerine göre 10 ay süreyle damga vergisi kesildikten sonra 2 bin 31 lira 19 kuruş maaş alabiliyor. İşsizlik ödeneği brüt maaşın yüzde 40'ı kadar oluyor ve brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. En düşük bin 15 lira 59 kuruş olarak uygulanıyor.
■ İŞ BAŞI EĞİTİM: İŞKUR'a kayıt yaptıran işsizler iş başı eğitim programlarına da katılabiliyor. 15 yaşını doldurmuş olmak, işverenin birinci ve ikinci dereceden akrabası olmamak, emekli olmamak gibi şartlar aranıyor. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabiliyor.
■ AYDA BİN ON LİRA HARÇLIK: İşbaşı eğitim programları haftada 45 saati geçmemek şartıyla ayda 26 gün olarak uygulanıyor. Günlük 77,70 TL ödenirken bu rakam öğrenciler için 58,27, işsizlik ödeneği alanlar için 38,85 TL olarak uygulanıyor. Hem işsizlik maaşı alıp hem de programa katılan bir kişi ayda 1010 lira 10 kuruş da harçlık alabiliyor.
Böylece 2031 liralık işsizlik ödeneği ile birlikte aylık geliri 3 bin 41 lirayı buluyor
■ DANIŞMANLIK HİZMETİ: İşsizlere ayrıca İŞKUR tarafından danışmanlık hizmeti de veriliyor. İŞKUR bünyesinde bulunan İş ve Meslek Danışmanları işsizlerin istihdamı için her türlü desteği sağlıyor.
Bunun için ilave bir ücret de alınmıyor.
■ ANNELERE 400 LİRA KREŞ DESTEĞİ: Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve meslek eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanıyor.
■ SAĞLIK PRİMLERİ ÖDENİYOR: İşsizlik ödeneği alan ya da işbaşı eğitim programlarına katılan işsizlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile Genel Sağlık Sigortası prim giderleri karşılanıyor.
Böylece bu süre içinde işsizin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden diğer sigortalılar gibi ücretsiz yararlanabiliyor.
■ MESLEK EĞİTİM KURSU: Kuruma kayıtlı işsiz olanlar, 15 yaşını tamamlamak, yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak şartlarıyla açılacak kurslara katılıp yeni bir meslek ediniyor.
Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, özürlü maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da mesleki eğitim kurslarından yararlanabiliyor.
■ KURSİYERE HARÇ LIK: Kurslar, günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saat olabiliyor. Kursiyer zaruri gideri günlük 30 TL ila 50 TL arasında değişiyor.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?
İşsizlik maaşı kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılan sigortalılara ödeniyor. Burada her ne sebeple olursa olsun istifa edenler işsizlik maaşı alamıyor. Yani bir sebep göndermeden işten ayrılanlar, emeklilik için ayrılanlar, askerlik için istifa edenler, 15 yıl 3600 ile tazminatını alıp ayrılanlar ile evlilik sebebiyle ayrılan kadınlar işsizlik maaşı alamıyor. Ancak İş Kanunu madde 24'te tarif edilen haklı fesih şartlarıyla ayrılanlar istifa etmelerine rağmen işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik maaşı alabilmek için ayrıca son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması ve son 120 günde de aynı işyerinde çalışarak priminin ödenmiş olması isteniyor. Bu şartları taşıyanlar İŞKUR'a müracaat ederek maaş almaya başlıyor. İşsizlik maaşı için ayrıldıktan sonra 1 ay içinde başvurmak gerekiyor. Aksi halde alacağınız maaşın süresi azalıyor. İşsizlik maaşı ödediğiniz prime göre 6 aydan başlayıp 10 aya kadar çıkıyor.
(Kaynak: Yeni Asır | 22.02.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.