Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar, SSK’ya geçmeyi düşünüyorsa, süreci daha iyi hesaplamalılar. Çünkü her ne kadar SSK’dan daha erken emeklilik mümkün olsa da, Emekli Sandığı’yla ikramiye ve yüksek maaş alınabilir.
1.Soru: 1996’dan beri öğretmen olarak Emekli Sandığı’na tabi çalışıyorum. 1987 ila 1989 arasındaki stajım, emekliliğime yansımıyor. Halbuki eşimin abisinin stajı emekliliğe sayılıyor. Acaba neden böyle bir farklılık var?
Cevap: Staj döneminde stajyerler adına yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenir. Dolayısıyla staj girişi emeklilikte dikkate alınmaz. Ancak bazı işverenler stajyerler için de normal çalışanlar gibi sigorta girişi yaparlar ve emeklilik için de prim öderler. İşte bu durumda staj girişi değil, normal çalışan girişi yapılmış demektir. SSK’dan emekli olacak kişilerde ilk kez sigortalı olunan tarih çok önemliyken Bağ-Kur’da 1 Haziran 2002, Emekli Sandığı’nda ise 23 Mayıs 2002’ye kadar ödenen primlere göre emeklilik koşulları belirlenir.
2. Bağlanacak aylık tazminata bağlı
Soru: Emekli Sandığı’ndan SGK’ya geçmeye değer mi?
Cevap: Daha erken emekli olmak için SSK’lı olarak çalışabilirsiniz. Ancak emekli ikramiyesini almadan devletten ayrılmanız da maddi kayba neden olacaktır. Emekli Sandığı’ndan emekli olmanız halinde bağlanacak aylık tamamen gösterge katsayınıza, makam vb. tazminatınıza bağlı. Bu nedenle daha düşük aylık bağlanması söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle Emekli Sandığı’ndan emekli olmak daha geç olsa bile sizin durumunuzda daha doğrudur. Ancak ortalama bir maaş hesaplaması yaptırıp duruma karar vermeniz yerinde olacaktır. İkramiye açısından kayba uğramayacak şekilde ayrılma ihtimalini de bu hesaba dahil etmek gerekir.
1261 gün daha çalışmanız gerekiyor
Soru: Kamuda öğretmenlik yapmaya devam ediyorum. Ödenmiş toplam 8.296 günüm var. SGK’dan emekli olmak için istifa edip SGK’ya 1260 gün daha prim ödemem gerektiğini öğrendim. Bu zamana kadar ayrıca toplam 510 gün de SGK primim var. Söz konusu primler 1260 günün içinde sayılır mı?
Cevap: Hangi kurumdan emekli olunacağı 1 Ekim 2008 tarihi öncesi sigortalı olmuş kişiler için emeklilikten önceki son 1261 güne göre belirlenir. Siz bugün itibarıyla devletten istifa edip SSK’lı bir işte çalışmaya başlarsanız toplam 1261 gün SSK’lı olarak çalışmanız halinde SSK’dan emekli olabilirsiniz. 510 gününüz bu hesapta dikkate alınmaz. Süreci yeniden başlatmanız gerekir.
Ödenen primlere oranla emeklilik hesabı yapılır
Soru: SSK’dan 51 yaşında, Emekli Sandığı’ndan 56 yaşında emekli olabileceğimi gördüm. Neden böyle bir farklılık var? Sosyal güvenlik kurumları birleşmedi mi?
Cevap: İlk kez SSK’lı olarak çalışmaya başladığınız için SSK’dan 51 yaş ve 5.450 prim günü şartlarına tabi olarak emekli olabilirsiniz. SSK’dan emeklilikte Emekli Sandığı ve Bağ-Kur girişi dikkate alınır. Ancak Emekli Sandığı'ndan emekli olacak kişiler için SSK girişi dikkate alınmaz. 23 Mayıs 2002 tarihine kadar ödenen primlere göre emeklilik hesaplanır. Bu tarihe kadar ödenen prim sayısı 2.473. Emekli Sandığı’ndan 56 yaş ve 25 yıl şartlarına tabisiniz. SSK ve Emekli Sandığı arasındaki farklılık 23 Mayıs 2002 tarihine kadar kesintisiz prim ödememiş olmanızdan kaynaklanıyor.
5. İstifa etmek çözüm olmaz
Soru: İstifa edip SGK’ya geçince devletten tazminatımı alma hakkım var mı? Devlette toplamda 23 yıldır çalışmaktayım.
Cevap: İstifa ederek memuriyetten ayrılırsanız emekli olurken ikramiyeye hak kazanamazsınız. Bu kapsamda memuriyetten ayrılma nedeninizin İş Kanunu’nda işçiler için kıdem tazminatı almaya hak kazandıracak bir neden olması gerekir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 15.02.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.