İşverenlere, 2019 yılında asgari ücret prim desteği yeniden verilecek. Destek miktarı, işyerinde çalıştırılan sigortalı sayısına göre değişiyor.
Destekten faydalanmak için prim hizmet belgelerinin yasal süresinde teslim edilmesi, kaçak veya sahte sigortalı çalıştırılmaması şart.
Ülkemizde her yıl asgari ücret yeniden belirleniyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret; brüt 2 bin 558,40 TL, net 2 bin 20,90 TL olarak açıklandı. Asgari ücrete yapılan yüzde 26’yı aşkın artış, aynı zamanda SGK’nın alacağı prim tutarı ve cezalarında artış olarak işverenlere yansıyacak. Keza SGK primleri ve cezaları da asgari ücrete endeksli.
SGK PRİMLERİ ARTTI
4/1-a (SSK) kapsamında asgari ücretli işçi çalıştıran işverenlerin sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerine esas günlük ve aylık kazançlarının alt ve üst sınırları da asgari ücret oranında arttı.
Buna göre 1 Ocak 2018 ila 31 Aralık 2018 tarihleri arasında sigorta primine esas;
Aylık kazanç alt sınırı: 2.029,50 TL
Aylık kazanç üst sınırı: 15.221,40 TL oldu.
1 Ocak 2019 ila 31 Aralık 2019 tarihleri arasında sigorta primine esas da;
Aylık kazanç alt sınırı: 2.558,40 TL
Aylık kazanç üst sınırı: 19.188,00 TL’ye kadar artış gösterdi.
SİGORTALI SAYISINA GÖRE
İlk defa 2016 yılında yürürlüğe giren asgari ücret prim desteği, Eylül 2018’e kadar uygulandı. Bu uygulamada günlük 3.33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilerek Hazine tarafından karşılandı.
2018’de ekim-kasım ve aralık aylarında yürürlükten kaldırılan bu destek, 1 Ocak 2019 ila 31 Aralık 2019 dönemi için yeniden uygulanacak.
Daha önceki uygulamadan farklı olarak, işyerinde çalıştırılan sigortalı sayısına göre destek miktarı değişiyor. 500’den az sigortalısı olan işyerleri için aylık destek tutarı her sigortalı için 150 TL, 500’den fazla sigortalısı olan işyerleri için ise aylık 101 TL olacak.
DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI
1. Prim belgeleri yasal süresinde verilmeli
Destekten yararlanılabilmesi için işverenler, 2019 yılı ocak ila aralık dönemlerine ait aylık prim ve hizmet belgesini/muhtasar ve prim hizmet beyannamesini yasal süresi içinde verecekler. Yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını artıracak mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki kayıtlı sigortalılar için bildirilen prim ödeme gün sayıları, destekten yararlanılacak günün hesaplanmasında dikkate alınmayacak.
2. Prim ve idari para cezası borcu olmamalı
2019 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerleri için uygulanacak asgari ücret desteğinden, işverenler SGK’ya vadesi geçmiş borcu olsa dahi yararlanabilecek. Aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden kaynaklanan prim borçlarının ödenmiş olma şartı da bulunmuyor.
3. Kaçak ve sahte sigortalı olmamalı
2019 yılı ocak ila aralık dönemleri için sigorta primine esas kazancın eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin soruşturma ve incelemelerden veya mahkeme kararları neticesinde anlaşılması halinde destekten yararlanılamayacak. Yararlanılmış olması halinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacak.
(Kaynak: İto | 08.01.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.