BES, mevcut emeklilik sistemiyle birlikte çalışana çifte aylık bağlanmasını öngörüyor....
Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesiyle vatandaşın gelecekte emekli maaşının düşeceği endişesi, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girişleri artırabilecek. Bu sistem SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın, bir başka deyişle mevcut emeklilik sisteminin alternatifi değil tamamlayıcısı durumundadır. Bireysel Emeklilik Sistemi, mevcut emeklilik sistemiyle birlikte, çalışana şartları taşıyıp emekli olduktan sonra çifte aylık bağlanmasını öngörüyor. Tabii ki bunun için her iki sistemin emekli olma koşullarını sağlamak gerekiyor. Yani çalışan, hem SGK'dan hem de Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olduğunda, her 2 sistemden de emekli aylığı alabilme imkanına kavuşabiliyor.
* Yönetmelik yenilendi
Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik, 9 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 4 ay sonra yürürlüğe girecek olan söz konusu yönetmelik, 2002 tarihli eski yönetmeliği yürürlükten kaldıracak. Ülkemizde uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi nasıl işleyecek? Şimdi bu konuya biraz daha yakından bakalım.
* Sisteme girmek için emeklilik sözleşmesi imzalanması gerekiyor
Kişilerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girebilmesi için mutlaka bir emeklilik şirketi ile bireysel emeklilik sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Emeklilik sözleşmeleri, bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak yapılabiliyor.
Bireysel emeklilik sözleşmesi, bireysel emeklilik pla nına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı emeklilik sözleşmesi; gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi ise grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı emeklilik sözleşmesi olarak öngörülmektedir.
* Asgari bir katkı payı ödemek gerekiyor
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girmek için asgari bir katkı payı ödenmesi gerekiyor. Bu katkı payı da aylık brüt asgari ücretin yüzde 5'inden az olamayacak şekilde belirleniyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi içinde yer alan yatırımları, kişiler kendileri de yönlendirebiliyor. Bu çerçevede katkı payları, emeklilik sözleşmesinin yürürlüğe girmesinden sonra katılımcı tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek emeklilik şirketlerince yatırıma yönlendiriliyor. Bireysel emeklilik hesaplarındaki birikimlerin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarları, 1 yılda azami 6 kez değiştirilebiliyor.
* Birikimler başka bir emeklilik şirketine aktarılabiliyor
Emeklilik sözleşmesi kapsamındaki birikimler, en az 1 yıl süreyle başka bir emeklilik şirketine aktarılabiliyor. Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesapları birleştirilebiliyor. Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarları, asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirilebiliyor ve emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı öden mesine ara verilebiliyor.
* Devamı yarın
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 10.04.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.