Eşim aktif olarak yaklaşık 250 gündür sigortalı olarak çalışıyor ve şimdi hamile. Kısmet olursa ikiz bebeklerimiz olacak; fakat çalıştığı işyerinde lavabo gibi ihtiyaçlarında zorlanıyor. Hal böyle olunca kendi isteğiyle çıksa işsizlik maaşı alabilir mi? Çalıştığı firma bazı konularda tolerans göstermiyor.
İş sözleşmesinin sona erdiği hangi hallerde işsizlik ödeneğine hak kazanılacağı 4447 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinde düzenlenmiştir. İşçinin istifası bu sebeplerden değildir.
Ancak, okurumuzun eşinin, hamileliği nedeni ile daha özel ihtimama ihtiyaç duyduğu ortadadır. İşyerinde gördüğü muamele işçi açısından haklı bir fesih nedeni oluşturuyorsa ancak bu halde iş sözleşmesini feshederek işsizlik ödeneğine hak kazanabilir. Bu hususta bir uzmanın görüşünden yararlanılması önemlidir. Zira okurumuz, sorusunda, işyerinde işveren tarafından eşine karşı nasıl bir tutum içine girildiğini somut olarak, örneklerle açıklanmamıştır.
Öte yandan işçinin işsizlik ödeneğine hak kazanması için kanunda sayılan nedenlerle iş sözleşmesini sonlandırması gereklidir ancak yeterli değildir. Ayrıca iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir.
(Kaynak: Aydınlık | 30.11.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.