BASINDAN YAZILAR
Asgari Ücretli İşçinin Maaşı Düşmeyecek / Resul Kurt - MuhasebeTR

Asgari Ücretli İşçinin Maaşı Düşmeyecek / Resul Kurt

2018 yılının eylül ayında, asgari ücrete tabi çalışanların vergi dilimindeki yüzde 15’ten yüzde 20 dilime geçmeleri nedeniyle maaşları düşmektedir. Vergi diliminden dolayı net asgari ücretin altında kalan çalışanlar için asgari geçim indirimi ilavesi verilecek; böylece vergi diliminden dolayı asgari ücretli mağdur olmayacak.

Vergi tarifesi nedeniyle kendisi için asgarî geçim indirimi hesaplanan asgarî ücretlilerden, net asgari ücretin altında kalanlara, ilave asgari geçim indirimi ödenecektir.

Asgari geçim indiriminin toplamı, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olmayacaktır.

Diğer yandan net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücret olacaktır.

Örneğin, bekar ve çocuksuz olan bir çalışanın, 2018 yılı Ocak ayında asgari geçim indirimi dâhil net ücreti 1.603,12 Türk Lirası olduğu düşünüldüğünde; vergi tarifesi nedeniyle 2018 yılı Eylül ayı net ücreti 1.566,84 TL’ye ekim, kasım ve aralık ayı net ücreti ise 1.516,87 TL’ye düşmektedir. Çalışanın Eylül ayından itibaren eline geçen net ücretinin 1.603,12 TL’nin altında kalması nedeniyle,

Eylül ayı için 36,28 Türk Lirası, kasım ve aralık ayları için ise 86,25 Türk Lirası asgari geçim indirimine ilave edilerek ödenecek.

İlave tutar dahil toplam asgari geçim indirimi tutarı, çalışanın ücreti üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecek. Mahsup işleminin yapılabilmesi için, işverenlerin bu tutarı çalışanlara ödenmiş olması şarttır.

Çalışanlara yapılan ve ücret olarak kabul edilen tazminat ve prim gibi mutat olmayan ödemeler, yıllık bazda ücretlinin gelirini arttırmaktadır. Bu ödemeler nedeniyle verginin üst dilime girilmesi nedeniyle aylık net ücret düşmemektedir. Dolayısıyla tazminat, prim gibi ücret olarak kabul edine ödeme alanlar için ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.

Örneğin, evli olup eşi çalışmayan ve bir çocuk sahibi asgari ücretlinin, asgari geçim indirimi dâhil net ücreti 1.603,12 TL’dir.

İşvereni tarafından çalışana Mart ayında 5.000 TL prim ödemesi yapılması nedeniyle gelir vergisine esas tarifede üst dilime girilmiştir. Çalışanın ücreti, Temmuz ayından itibaren 1.603,12 TL nin altına düşmüştür.

Her ne kadar çalışanın Temmuz ayından itibaren net ücreti, 1.603,12 TL’nin altına düşmüş olsa bile, yıl içerisinde elde edilen kümülatif ücrete bakıldığında, prim ödemesi nedeniyle yıllık bazda asgari ücretin altına düşmediğinden ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.

 

18 yaşın emekliliğe etkisi

Okurumuz A.Tatlısert, “Sayın Resul Bey, 1976 doğumluyum ilk sigorta girişim 1989 Aralık. Öncelikle ne zaman emekli olmaya hak kazandığımı öğrenmek istiyorum. Diğer taraftan emeklilik hesaplanırken 18 yaşın bir etkisi bulunmakta mıdır?” diye soruyor.

01.04.1981 tarihine kadar 18 yaşını doldurmayanların sigorta başlangıçları, sigortalılık süresi açısından başlangıç sayılırken, 01.04.1981 tarihinden itibaren sigorta başlangıç tarihi için 18 yaş şartı aranmaya başlanılmıştır. 18 yaşından küçük olanların sigorta başlangıç tarihi olarak, 18 yaşın doldurulduğu tarih dikkate alınmaktadır. Ancak, 18 yaşından küçükken ödenen primler, prim ödeme gün sayısına dahil edilmekte ve ayrıca işe giriş tarihi emeklilik yaşının tespitinde dikkate alınmaktadır.  18 yaş öncesi sigortalı olmanın emeklilik yaşına negatif etkisi bulunmamaktadır. 1989/Aralık ayında sigortalı olanlar 25 yıl sigortalılık süresi ve 5525 gün primle 52 yaşını tamamlayınca emekli olurlar.

(Kaynak: Star Gazetesi | 02.10.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM