Kurumlar Vergisi Yasası'nın 14'üncü maddesi uyarınca "Kurumlar Vergisi, mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. Beyanname, ilgili bulunduğu hesap döneminin sonuçlarını içerir."
Yasal düzenleme gereği olarak "Kurumlar Vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir."
Kurumlar, dönem kazançlarını belirlerken ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunurlarsa kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir. (Kurumlar Vergisi Yasası Madde: 13).
Dolayısıyla kurumların, dönem kazançlarını belirlerken söz konusu yasal düzenleme gereği ilişkili kişilerle olan işlemlerini dikkate almaları ve bu konuda belirlenen ilkelere uygun davranmaları gerekmektedir.
Mükelleflerce emsallere uygunluk ilkesi doğrultusunda tespit edilen fiyat ve bedellere ilişkin hesaplamalara ait kayıt, cetvel ve belgelerin ispat edici kâğıtlar olarak saklanması zorunludur. Bu nedenle emsallere uygunluk ilkesinin seçilme gerekçelerini açıklayan en önemli unsurlar bu hesaplama ve belgeler olduğundan, seçilen yöntem ve bu yöntemin uygulanmasına ilişkin hesaplama ve belgeler olduğundan, seçilen yöntem ve bu yöntemin uygulanmasına ilişkin bütün hesaplama ve işlemlere ait belgeler ayrıntılı olarak tutulmalı ve saklanmalıdır.
Kurumlar Vergisi mükellefleri ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal ve hizmet alım ya da satım işleri ile ilgili olarak "Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Formu" doldurmak ve bu formu Kurumlar Vergisi beyannamesi ekinde bağlı bulunduğu vergi dairesine göndermekle yükümlüdür.
Ayrıca, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurtiçi ve yurtdışı işlemleri ile diğer Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptığı yurtiçi işlemlere ilişkin olarak da "Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu"nu Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilme süresine kadar hazırlanmaları ve bu süre sona erdikten sonra istenmesi durumunda idareye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmeleri zorunludur.
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na kayıtlı mükellefler dışındaki diğer Kurumlar Vergisi mükellefleri bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurtiçi; Gelir Vergisi mükellefleri de bir takvim yılı içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurtiçi ve yurtdışı işlemlere ilişkin olarak aşağıda yer alan bilgi ve belgeleri istenmesi durumunda idareye veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz etmek zorundadırlar.
* Mükellefin faaliyetinin tanımı, organizasyon yapısı (merkez, şube) ve ortakları, sermaye yapısı, içinde bulunduğu sektör, ekonomik ve hukuki geçmişi hakkında özet bilgiler, ilişkili kişilerin tanımı (Vergi kimlik numaraları, adresleri, telefon numaraları ve benzeri bilgiler) ve bu kişiler arasındaki mülkiyet ilişkilerine ilişkin bilgiler,
* Üstlenilen işlevleri, sahip olunan riskleri ve kullanılan varlıkları içeren tüm bilgiler,
* İşlem konusu yıla ilişkin ürün fiyat listeleri,
* İşlem konusu yıla ilişkin üretim maliyetleri,
* İşlem konusu yıl içinde ilişkili ve ilişkisiz kişilerle yapılan işlemlerin miktarı ile fatura, dekont ve benzeri belgeler,
* İşlem konusu yıl içinde ilişkili kişilerle yapılan tüm sözleşme örnekleri,
* İlişkili kişilere ait özel mali tablolar,
* İlişkili kişiler arasındaki işlemlere uygulanan şirket için fiyatlandırma politikası,
* İlişkili kişiler tarafından farklı muhasebe standartları ve yöntemleri kullanılıyor ise bunlara ilişkin bilgi,
* Kullanılan transfer fiyatlandırması yönteminin seçilme nedeni ve uygulanmasına ilişkin bilgi ve belgeler (İç ve/veya dış emsaller, karşılaştırılabilirlik analizi)
* Emsallere uygun fiyat ya da kâr marjının saptanmasında kullanılan hesaplamalar ve yapılan varsayımlara ilişkin ayrıntılı bilgiler,
* Belli bir emsal fiyat aralığı tespit edilmişse, bu aralığın tespitinde kullanılan yöntem,
* Emsal fiyatın tespit edilmesi için gerekli diğer bilgiler,
İdare gerekli gördüğü takdirde mükelleften ilave bilgi ve belge isteminde bulunabilecektir. İlgili bilgi ve belgelerin yabancı dilde yazılmış olmaları halinde, bunların Türkçe çevirilerinin de ibrazı zorunludur.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 04.04.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.