Çalışma hayatına memur olarak başlayıp, sonra işçi olan kişiler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin ikramiyelerini alabilir. Ancak burada önemli olan memurluktan ayrılma nedenidir...
4 SORU 4 CEVAP
1- Soru: Devlet memuru olarak 14 yıl 8 ay çalıştım. Sonra ayrılıp SSK’lı olarak çalışıp 1998’de emekli oldum. Memur olarak çalıştığım yıllarla ilgili emekli ikramiyesi alma hakkım var mı? (Adnan Parlak)
Cevap: Çalışma hayatına memur olarak başlayan, sonra işçi olarak çalışmaya devam eden kişiler, emekli olacakları zaman memur olarak geçirdikleri süreye ilişkin emekli ikramiyelerini alabilir.
NASIL HESAPLANIYOR?
Ancak bunun için memuriyetten ayrılma nedenin kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için gerekli nedenlerden olması gerekir. Ayrıca, ilk defa 08.09.1999’dan önce işe başlayıp, sonra ayrılmış olanlar için 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim ödeme gün sayısına sahipken, ilk defa 08.09.1999’dan sonra başlayanlar için 25 yıl sigortalılık ve 4500 prim ödeme gün sayısına sahipken istifa eden memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi mümkündür. Memurluk yaparken işçi olarak çalışmaya başlayan ve daha sonra emekliliğe hak kazandığı tarihte memurluktaki geçirdiği süreler için ikramiye talebinde bulunan kişilere ikramiyesi, memuriyetten ayrıldığı tarihteki emeklilik keseneğine esas aylık ve bağlanacağı tarihteki katsayılar dikkate alınarak hesaplama yapılır.
İKİ TERCİH: YA YAŞ YA YÜKSEK MAAŞ
2- Soru: 1994’te sigortalı oldum. Bu tarihten sonra kamu kurumunda yine SSK’lı ve geçici işçi statüsünde 2009’a kadar çalıştım. Aynı kamu kurumunda Ocak 2010 tarihinde sözleşmeli olarak çalıştım sonra yine aynı kurumda memur olarak çalışıyorum. Nasıl emekli olurum? (Baha Kapı)
Cevap: İşçi olarak emekli olmanız yaş açısından daha avantajlı. Verdiğiniz bilgilere göre 54 yaşında, 5.675 primle emekli olabilirsiniz. 2019 yılında sigortalılık süresini dolduruyorsunuz. Prim gününüzü 54 yaşına gelinceye kadar doldurup son 1.261 günü SSK’lı yani işçi olarak geçirirseniz 54, memur olarak 60 yaş ve 25 yılda emekli olursunuz.
EŞİ SSK'LI OLAN DA TAYİN İSTEYEBİLİR
3- Soru: Eşim paramedik olarak, ben de özel bir firmada 4 yıldır çalışıyorum. Fakat askerlik için girdi çıktı yapılmak zorunda kalacağım. Tayin isteyebilir miyiz? (Hakkı Üzülmez)
Cevap: Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK’lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip. Dolayısıyla eşiniz sizin çalışmalarınız için tayin istemesi sorun olmaz.
EMEKLİ SANDIĞI'NDA İPTAL İŞLEMİ OLMAZ
4- Soru: Yazılarınızda astsubay olmadan önce üniversite süresini borçlananların işe giriş tarihinin geriye çekileceğini söylüyorsunuz. Hizmet borçlanmamı yaptım. İşe giriş tarihim borçlandığım süre kadar geri çekildi. Daha sonra Emekli Sandığı bu işlemi iptal etti. (Şenol Aydın)
Cevap: Emekli Sandığı herhangi bir iptal işlemi yapmaz. Sorun HİTAP sistemindeki güncellemeden kaynaklanmış olabilir. Bunu kontrol ettirin.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 13.09.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.