Liseden mezun olduktan sonra bir üniversiteye yerleşemeyen, üniversiteden mezun olup yüksek lisans veya doktoraya devam edemeyenlere, iki yıl prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı getirildi.
Üniversite kayıtları tamamlandı. Yüksek lisans ve doktora alımları da önümüzdeki günlerde sonuçlanacak. Geriye bir tek ek yerleştirmeler kalıyor. Liseden mezun olup herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen, üniversiteden mezun olup yüksek lisans veya doktoraya devam edemeyen kişiler için iki yıl, prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var. Bu muafiyet gençlere hayata atılırken kendilerine en uygun işi bulma konusunda çok önemli bir kolaylık sağlıyor. 1 Ocak 2012’de genel sağlık sigortası uygulanmaya başlayınca Türkiye'deki herkes genel sağlık sigortalısı oldu.
AYLIK 60 LİRA ÖDEME
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayanların primlerinin kim tarafından ödeneceği gelir testi sonrası belirleniyor. Gelir testi yaptıran ve yaşadığı hanedeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden yüksek olduğu için kendi primini ödemesi gereken kişiler aylık 60 TL ödeyerek sağlıktan yararlanıyor. Gelir testinde yaşadığı hanede kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkan kişilerin primleri ise devlet tarafından ödeniyor.
PRİM BORCU ÇIKIYORDU
Değişiklik öncesinde lise veya üniversiteden mezun olan gençlerin mezuniyet sonrasında gelir testine girmesi ve prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekiyordu. Gencin kendisinin gelir değil, yaşadığı hanedeki kişi başı gelir dikkate alındığı için annesinin veya babasının maaşı yüksek olanlara prim borcu çıkıyordu.
Borcu olan da hizmet alabilir
Öte yandan hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında da bulunmayan bir kişinin gelir testi yaptırması gerekiyor. Test sonucunda kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden yüksek çıkarsa bu kişinin aylık 60 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanması gerekiyor. Bu kişiler 60 günden fazla prim borçları varsa sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bunlara da istisna getirildi.
Sorun ortadan kalktı
Diğer taraftan bu sorunu aşmak için pek çok aile gencin yaşadığı adresi değiştirerek gelir testini aşmanın formülünü bulmuştu. Yani tam anlamıyla bir garabet yaşanıyordu. Değişiklik sonrası gerekli düzenlemeler yapıldı ve bu garabet kalktı.
Yaş şartına dikkat edilmeli
Muafiyetin uygulandığı süre içerisinde gencin 20 veya 25 yaşını geçmesi söz konusu olursa muafiyet iki yıl olarak değil, yaş sınırı geçilinceye kadar uygulanıyor. Örneğin 30 Haziran 2018’de üniversiteden mezun olan ancak 17 Nisan 2019’da tarihinde 25 yaşını dolduracak üniversite mezunu gence 16 Nisan 2019 tarihine kadar muafiyet tanımlanacak. 25 yaşını geçmiş genç iki yıllık muafiyetten tam anlamıyla yararlanamayacak.
Gençler için büyük kolaylık
İki yıllık muafiyet lise ve üniversiteden bu yıl mezun olmuş, öğrencilik statüsü sonlanmış gençler için müthiş bir kolaylık sağlıyor. Örneğin 30 Haziran 2018’de üniversiteden mezun olan gence SGK 1 Temmuz 2020 tarihine kadar muafiyet tanımlıyor ve yeni mezun genç bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor. Liseden 9 Haziran 2018’de mezun olmuş bir gencimize muafiyet 10 Haziran 2020’ye kadar tanınıyor. Bu gencimizin kendisi adına prim borcu bulunsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.09.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.