"Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki" 5746 sayılı yasa 12.3.2008 tarihinde 26.814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. (Yürürlüğe giriş tarihi 01 Nisan 2008.)
Söz konusu yasanın 3'üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca;
* Teknoloji merkezi işletmelerinde,
* Ar-Ge merkezlerinde,
* Kamu kurum ve kuruluşları ile yasa ile kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde,
* Rekabet öncesi işbirliği projelerinde,
* Tekno girişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile
* 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerinde ayrıca o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısı, Kurumlar Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılacaktır.
Diğer yandan aynı yasal düzenleme çerçevesinde bu harcamalar, Vergi Usul Yasası'na göre aktifleştirilmek suretiyle amortismana tabi tutulabilecektir. Bu bağlamda söz konusu harcamalar eğer bir iktisadi kıymet oluşturmamış ise doğrudan gider yazılabilecektir.
İlgili yılda kazancın indirime yetersiz kalması halinde ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, bir sonraki hesap dönemine devredilerek indirim konusu yapılacaktır.
Ertesi yıla devredilen tutarlar, izleyen yıllarda Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298/B maddesine göre her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranı kadar artırılmak suretiyle dikkate alınacaktır.
Bilindiği üzere "Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyatları Genel Endeksi'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran her yıl Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de ilan edilmektedir.
Ayrıca söz konusu yasal düzenlemenin ikinci fıkrası gereği olarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar uygulanmak üzere; kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile yasayla kurulmuş vakıflar tarafından veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde ve rekabet öncesi işbirliği projelerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar için yüzde 90'ı, diğerleri için yüzde 80'i Gelir Vergisi'nden müstesna olacaktır.
Bu düzenlemeye paralel olarak kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile yasa ile kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri ile rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve destek personeli Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası'nın geçici 2'nci maddesi uyarınca ücreti Gelir Vergisi'nden istisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için beş yıl süre ile Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacaktır.
"Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki" yasa kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar Damga Vergisi'nden bağışık tutulmuş olup, bu bağışıklık yasa maddesinde "Damga Vergisi alınmaz" şeklinde ifade edilmiştir.
Yasal düzenleme gereği olarak "rekabet öncesi" işbirliği projelerinde işbirliği oluşturan kuruluşların bu işbirliğine yaptıkları katkılar, işbirliği protokolünde belirlenen kuruluşlardan biri adına açılacak özel bir hesapta izlenecektir. Özel bir hesaba aktarılan bu tutarlar, harcamanın yapıldığı dönemde katkı sağlayan kuruluşların Ar-Ge harcaması olarak kabul edilecek toplanan tutarlar proje özel hesabını açan kurumun kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınmayacaktır.
Ar-Ge ve yenilik faaliyetinde bulunanların; kamu kurum ve kuruluşları, yasa ile kurulan vakıflar ile uluslararası fonlardan aldıkları destekler özel bir fon hesabında tutulur. Bu fon Gelir ve Kurumlar Vergisi yasalarına göre vergiye tabi kazancın ve ilgili yılda yapılan Ar-Ge harcaması tutarının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Bu fonun, elde edildiği hesap dönemini izleyen beş yıl içinde sermayeye eklenenler dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi halinde, zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğratılmış sayılacaktır. Ayrıca Ar-Ge indirimi yüzde 40'tan yüzde 100'e çıkarılmıştır.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 01.04.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.