BASINDAN YAZILAR
Yapılandırılmayan Bağ-Kur Prim Borçları Silindi / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Yapılandırılmayan Bağ-Kur Prim Borçları Silindi / Okan Güray Bülbül

SGK, Bağ-Kur prim borcu olup da, borcunu yapılandırmayan kişilerin de borçlarını sildi. Bu borcun silinmesi hizmetlerin de silinmesi anlamına geliyor. Silinen prim borçlarının olduğu dönemler, ileride emekliliğe ekletilebilir.

5 SORU 5 CEVAP

1- Soru: Esnafım, Bağ-Kur’a iki senelik borcum var ancak yapılandırmaya başvurmadım. Geçen haftaki yazınızda başvurmayanların borcu silinecek demişsiniz. Borcum duruyor. Bir de silindikten sonra geri alabiliyor muyum? (Sefa Yüce)

Cevap:SGK, Bağ-Kur prim borcu olup da, yapılandırmayan kişilerin borçlarını sildi. Borcun silinmesi hizmetlerin de silinmesi anlamına geliyor. Yani primini ödeyemediğiniz dönemlerin borçları silindi ve çalışmalarınız da ileride borçlanma imkanıyla silinmiş oldu. Silinen borçlarınızın olduğu dönemleri ileride emekliliğinize ekletme hakkınız var. SGK’ya başvuru yapmanız ve hesaplanacak primleri ödemeniz gerekiyor.

İki taraftan da maaş mümkün

2- Soru: Kız kardeşim memur ve eşini kaybetti, eşinden çocuğuna ve kendine maaş bağlandı, annemi de kaybettik ve babamızdan anneme kalan maaştan kardeşim yararlanabilir mi? (İsmail Avcı)

Cevap: Kız kardeşinizin eşi Emekli Sandığı mensubu, babanız SSK’lı ise ölüm tarihleri fark etmeksiniz kız kardeşiniz hem babasından, hem eşinden aylık alabilir. Kız kardeşinizin eşi Emekli Sandığı mensubu, babanız Bağ-Kurlu ise babanızın ölüm tarihine göre çift maaş alıp alamayacağı belirlenir. Kız kardeşinizin çift maaş alabilmesi için genel kriter babanızın ve kız kardeşinizin eşinin sigortalılık statüsünün aynı olmamasıdır.

‘Günsüz işe giriş’ mağdurları dava açmalı

3- Soru: Maddi durumumuz çok kötü. Babamın emekli olabilme şansı var. 1992’de giriş yapılmış ama prim ödenmemiş. Bunun için ne yapmalıyız? Çünkü 1992 yılından sonraki kayıt 2008'de. Yani bu durumda babam 65 yaşı beklemek zorunda kalacak. (Bilal Akçay)

Cevap: Özellikle 90’lı yıllarda sık görülen sigortaya ‘yalnızca giriş yapılıp prim yatırılmamış’ kişiler, emeklilikte sıkıntı yaşıyor. ‘Günsüz işe giriş’ adlı bu sistemin mağdurları dava açarak erken emekli olabilirler. Dava açmadan maalesef bu konuda bir değişiklik olma ihtimali yok. Dava yoluna gitmeden sorunun çözülmesi için mutlaka o dönemdeki bordro kayıtlarına ulaşılması gerek. Bordronun bulunamaması durumunda ise hizmet tespiti davası açılması gerek.

Tazminatınızı talep edebilirsiniz

4- Soru: Kasımda askere gideceğim, 2015’ten beri çalıştığım kurumdan tazminatımı alıp ayrılacağım. Çalıştığım kuruma gideceğimi ne zaman haber vermem lazım ve tazminat hesaplamasını nasıl yapabilirim?

Cevap: Bedelli askerlik için kanunda öngörülen yöntem işçilerin ücretsiz izinli sayılmasıdır. Diğer yandan bedelli askerlik için işyerinden ayrılacak işçilerin kıdem tazminatlarını talep etme hakları da var. Bu konuda herhangi bir kısıtlayıcı hükme yer verilmemiştir. Kasımda askere alınacağınız netleşmişse bu yöndeki talebinizi şu andan itibaren bildirmenizde bir sorun olmaz.

Tatil günü çalışan zamlı ücret almalı

5- Soru: 4 senedir bir taşımacılık şirketinde asgari ücretle çalışıyorum. İşveren hem fazla mesai ücretlerini ödemiyor hem de bayram tatillerinde çalıştırıp ekstra ücret ödemiyor. Bedelli askerlikten faydalanıp tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum. Tatil ücretlerimin ödenmediğini belirtip iş akdimi feshedebilir miyim?

'ALO 170'E ŞİKÂYET EDİN

Cevap: İşçinin fazla çalışma ücretinin ödenmemesi, tatil günlerinin ücretlerinin işçinin çalıştırılmış olması halinde zamlı ödenmemesi haklı fesih nedenidir. Bunun için öncelikle işverene sözlü ve yazılı bildirimde bulunun. Herhangi bir ödeme yapılmazsa noter kanalıyla işverene feshedeceğinizi bildirin. Yine ödeme yapılmazsa önce arabuluculuk sürecini sonra mahkeme aşamasını izleyerek kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınızı alabilirsiniz. Feshetmeden önce ALO 170'e şikâyette bulunabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 31.08.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM