Defalarca “Vergide gündem yoğun” başlıklı makaleler yazdım. Gündem gerçekten de hep yoğun oldu. Son birkaç yılda arka arkaya vergi kanunlarında kapsamlı değişiklikler yapıldı. 2017 başından itibaren birbuçuk yılda izleyebildiğim kadarıyla vergi kanunlarında değişiklik yapan sekiz kanun çıktı. Toplamda 130’dan fazla madde. Bunlara ilave olarak bir de kapsamlı af kanunu. Baş döndürücü gerçekten.
Bu defa gündem yoğun gözükmüyor. Mali İdare ve vergiciler tatilde değil tabii. Yoğun rutin işler devam ediyor, devam edecek. Ancak vergi kanunlarında kısa vadede kapsamlı değişiklikler olacak gibi gözükmüyor. Ben de mevcut veriler çerçevesinde önümüzdeki süreçte bizi neler bekliyor diye bakıp tahminlerimi paylaşmak istedim.
Ekonominin gerektirdiği düzenlemeler her zaman olur
Vergide kısa vadede önemli yasal düzenlemeler beklenmediğini söyledim ama ekonomik veya sosyal ihtiyaçların gerektirdiği acil düzenlemeler her zaman yapılabilir. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte örneğin; başta kur dalgalanmalarına, bu dalgalanmaların işletme mali tablolarına olan etkilerinin giderilmesine/azaltılmasına ve cari açıkla mücadeleye ilişkin düzenlemeler yapılması sürpriz olmaz.
“100 Günlük İcraat Programı”nda yer alan konular
Cumhurbaşkanımız tarafından 3 Ağustos tarihinde açıklanan “100 Günlük İcraat Programı” vergi düzenleme ve uygulamaları açısından önemli bir faaliyet içermiyor. Programda vergi uygulamalarına ilişkin iki faaliyet öngörülmüş. Bunlar;
- Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin elektronik ortamda alınmasına başlanması,
- İnteraktif vergi dairesi kapsamına 10 yeni hizmetin alınması.
Bu iki faaliyetle, mükellef hizmetleri çerçevesinde bir adım atılacağı, 35 farklı mükellef hizmeti sunulan interaktif vergi dairesi kapsamında sunulan hizmetlerin biraz daha çeşitlendirileceği anlaşılıyor.
“Yeni Ekonomi Yaklaşımı”nda yer alan konular
Hazine ve Maliye Bakanı tarafından 10 Ağustos tarihinde “Yeni Ekonomi Yaklaşımı” başlığı altında yapılan açıklamalardan da yakın süreçte kapsamlı vergi konularının gündemde olmayacağı anlaşılıyor. Yakın dönemde diyorum, çünkü bir süre sonra yine kapsamlı vergi düzenlemelerinin gündemde olacağı görülüyor.
Bakan açıklamasında, “… vergi sistemi ile ilgili maliyede çok güçlü bir dönüşüm süreci başlayacak” diyor. Açıklamada, “Yeni Ekonomi Yaklaşımı”nın 2022-2023 dönemini kapsayan
“Daha adaletli paylaşım” başlıklı üçüncü fazında;
- Daha adil bir vergi sistemi çerçevesinde dolaylı vergilerin azaltılacağı,
- Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edileceği,
söyleniyor.
Açıklanan bu strateji ve takvimden, 2022 yılına kadar kapsamlı vergi düzenlemelerinin hedeflenmediğini çıkartmak mümkün. Zannediyorum bir şey daha söylemek mümkün. İfade edilen amaçlar ancak kapsamlı ve planlı bir vergi paketi ve kararlı bir uygulamayla mümkün olabilir. Bu da bize, belli bir aşamaya gelmiş olan Gelir Vergisi Kanunu ile Vergi Usul Kanunu’nun yeniden yazılması ve bu alanda önemli değişiklikler yapılması projesinin devam ettiğini, ancak acele edilmeyeceğini ve olması gerektiği gibi üzerinde ciddi çalışılacağını söylüyor.
Matrah artırımı ve yapılandırma işlemleri
7143 sayılı Kanun’un, başta kesinleşmiş ve ihtilaflı borçların yapılandırılması olmak üzere, bazı düzenlemelerinden yararlanmak için başvuru süresi 27 Ağustos tarihi itibariyle bitti. Şimdi yapılandırılan borçların ödenmesi süreci başladı. Yapılandırılan borçlarını özellikle taksitle ödeyecekler için taksitlerin zamanında ödenmesi ve yapılandırmanın bozulmaması, önümüzdeki süreçte dikkat edilecek konu.
Kanunun matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesine ilişkin olanaklarından yararlanmak için yapılacak başvurularda süre, eğer uzatılmazsa, bu hafta sonu bitiyor. Bu haftanın konusu bu olanaktan yararlanmayı düşünen ancak hala başvurularını yapmamış olanların bir an önce bu işlemleri yapması olacak. Arkasından yine bu işlemler sonucu ortaya çıkan vergilerin ödenmesi takvimimizde olacak.
Rutin uygulamalara devam
Vergi uygulamalarında ikincil düzenlemeler eskisi gibi değil, artık daha önemli. Başta mükellef hizmetleri olmak üzere, birçok uygulama, esas olarak ikincil düzenlemeler çerçevesinde ilerliyor.
İlgili otoritelerin faaliyetlerine bakarak, bu düzenleme ve uygulamaların hız kesmeden devam edeceği söylenebilir. Bu çerçevede, kısa vadede;
- Vergide elektronik uygulamaların kapsamının genişlemeye devam edeceği, yeni elektronik uygulamaların da hayata geçirileceği,
- Muhtasar beyanname ve hizmet bildirgelerinin birleştirilmesi projesinin belki bazı küçük değişikliklerle hayata geçeceği,
- Yatırım teşviklerinde proje bazlı süper teşviklerle ilgili başlayan sürecin devam edeceği ve teşvik belgesi iş ve işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına ilişkin sürecin kâğıt ortamında yürüyen sürecin yerini alarak uygulamanın tamamen bu şekilde yürütüleceği,
söylenebilir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 29.08.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.