Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin başvurular 2 Haziran 2018 tarihi itibariyle alınmaya başlamıştı. Başvurularda artık sona gelindi. 7143 sayılı Kanun kapsamında kamu borçlarını yapılandırmak isteyenlerin 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuru yapmaları şart.
Gerçekten de SGK ve Vergi borçluları yönünden ciddi avantajlar sağlayan yapılandırma yasasından mutlaka faydalanılması gerekiyor. Bugün bizde af yasası başvurularının son anlarında konuyu bir kez de 4/B (Bağ-Kur) sigortalıları açısından gündeme getirelim istedik.
4/B (Bağ-Kur) sigortalılarının 31 Mayıs 2018 tarihinden önceki borçları için sigortalılığın durdurulması hakkı getirildi. 4/B (Bağ-Kur) sigortalıları 31 Temmuz 2018 kadar borcunu ödemez veya yapılandırmaz ise Bağ-Kur’lulukları en son ödenen prime denk gelen ay itibariyle durdurulacak ve bu süreye ait çalışmalar sosyal güvenlik hizmetinden sayılmayacak. Ancak, ileride sigortalının durdurulmuş sürelerle ilgili ihya ve yeniden canlandırma talebi olduğunda bu sürenin primleri ödenebilecek ve bu primler ödendiğinde de kişinin emekliliği açısından sigorta günlerinden sayılacak.
1.5.2015 öncesi hizmetleri borç nedeniyle silinenler bu ay sonuna kadar müracaat etmek ve tamamını ağustos ayı sonuna kadar ödemek suretiyle 1.5.2015 öncesi hizmetini ihya edip 1.5.2015 sonrası hizmetlerini sildirebilirler. İhya yoluyla hizmet kazanmak daha ekonomik olduğundan güne ihtiyacı olup imkanı olanların ihya fırsatını kaçırmamalarını tavsiye ederim. Silinen günleri canlandırmak cari usullere göre günlüğü 21,65 TL iken ihya edilmesi halinde bu tutar döneme bağlı olarak 3-14 TL aralığındadır.
2018 Haziran ayından itibaren 4/B (Bağ-Kur) sigortalıları için beyaz sayfa açılıyor. Bu tarihten sonra primlerini düzenli ödeyen 4/B (Bağ-Kur) sigortalıları hem sağlık hizmetinden yararlanabilecek, hem de 4/B (Bağ-Kur) primini yaklaşık 100 TL indirimli ödeyebilecek.
***
Hangi SGK Borçları Yapılandırılabilir?
Yapılandırma 2018 Mart ayı ve öncesi dönemlere ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak prim borçlarını kapsamaktadır.
***
Ödeme nasıl olacak?
Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Hesaplanan borçların ilk taksit veya peşin ödeme süresinin son günü 31 Ağustos 2018. Ödemeler 2 ayda bir taksitler halinde; 6-9-12 veya 18 taksit tercihiyle yapılabilecek. İl özel idarelerine azami 36 taksit, belediyelere ise 144 aya kadar taksit imkânı var. Taksitli ödeme halinde ilk iki taksitin süresi içerisinde ödenmesi şart. Aksi durumda yapılandırma ihlal edilmiş sayılarak bozulacaktır.
***
Yapılandırmanın avantajları
Yapılandırmaya başvurup ilk taksiti ödeyen işverenler borcu yoktur yazısı alabilecek, istihdam teşviklerinden yararlanabilecekler.
Yapılandırılan borcun süresinde ödenen kısmına kanunun yayımı tarihinden sonra gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmayacak. Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek, ödemeler nispetinde hacizler kaldırılacak.
Borçlardan dolayı icra ve haciz işlemleri yapılmayacak. Daha önceki birçok yapılandırma uygulamasından farklı olarak Güncellenen borçların peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı silinecektir. İkinci taksit ödeme süresi içerisinde borcun tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecek; 10 TL'ye kadar olan eksik ödemeler yapılandırmayı bozmayacak.
Bağ-Kur’lu sigortalılar, hizmet sürelerini dondurarak veya yapılandırmanın ilk taksitini ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 30.07.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.