BASINDAN YAZILAR
Gurbetçiler İçin Yurtdışı Borçlanması Büyük Avantaj / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Gurbetçiler İçin Yurtdışı Borçlanması Büyük Avantaj / Mustafa İşcan

Değerli okurlar, bugün sizlere yurtdışındaki gurbetçilerimizin Türkiye’ye tatil için gelmelerinin başlaması ile Türkiye’den hangi gurbetçiler emekli olur, kimler sadece çalışmaları ile kimler ise sadece yurtdışındaki ikamet süreleri ile çalışmasalar bile borçlanıp emekli olurlar konusunu işleyeceğim.

Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin Türkiye’ye bağlılığını artırmak ve Türkiye’nin döviz ihtiyacının bir bölümünün karşılanabilmesi için ilk defa 30.05.1978 yılında yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz için ileriki yıllarda Türkiye’ye kesin dönüş yaptıklarında emekli olabilmeleri için borçlanma hakkı verilmiştir.  Kesin dönüş şartı ise daha sonra çıkarılan kanunlarla esnetilerek yurtdışında çalışmamak,  ikamete dayalı olarak herhangi bir yardım almamak olarak değiştirilmiştir.

İLK YURTDIŞI BORÇLANMASINDA KISMİ BORÇLANMA YOKTU

Yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla önce 30.05.1978 tarihinde 2147 sayılı kanun çıkarılmış ve yurt dışında geçen çalışmaların tamamına borçlanılarak hizmete sayılması hakkı verilmiştir. Fakat 2147 sayılı kanunda borçlanmak için yurda kesin dönüş şartı aranmakta idi  ve kısmı borçlanmaya da imkan vermiyordu.

2147 sayılı kanun yürürlükten kaldırılarak 22.05.1985 yılında 3201 sayılı kanun yürürlüğe girdi.  Bu kanuna göre yurtdışı hizmet borçlanması için yurda kesin dönüş şartı kaldırılmış  ve yurda döndükten sonra  iki yıl içinde borçlanma mecburiyeti kalkmıştır.

KİMLER YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPAR?

18 yaşını doldurmuş, yabancı ülkede çalışmış kadın, erkek veya ev kadını olarak bulunmuş Türk vatandaşları yurt dışı borçlanması yapabilirler.

Yurtdışında çalışmayan kadınların ev kadını olarak geçen sürelerin tamamının borçlanılacağı gibi, bu sürenin bir kısmını da borçlanabilirler.

SSK’DAN MI BAĞKUR’DAN MI BORÇLANILIR?

Yurtdışına gitmeden önce veya yurda döndükten sonra Türkiye’de çalışması bulunmayanların Bağ- Kur (4B) kapsamında değerlendiriliyor. Bunun anlamı ise SSK’lı çalışması olanlara göre daha fazla borçlanma ve daha fazla ödeme yapılmasıdır.  Örneğin  yurda döndükten sonra SSK’lı çalışması  bulunan gurbetçi 5000-5975 arası günle emekli olması gerekirken, Türkiye’de hiç çalışması bulunmayan bir gurbetçi 9000 günden emekli oluyor. Bu yüzden Türkiye’de hiç çalışması olmayan gurbetçilerimizin Türkiye ye tatile geldiklerinde fiili olarak bir işyerinde çalışarak  SSK’lı olmasını tavsiye ediyorum. 

Yurtdışındaki başlangıç, sigorta başlangıcı sayılır.

AYLIK BAĞLANABİLMESİ İÇİN TALEP ŞARTTIR

Borçlanma Talep dilekçesi size tebliğ edildiğinden 3 ay içinde ödeme yapılması gerekir. Yurtdışı borçlanması yapanlara aylık bağlanabilmesi için ilk şart borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir ayrıca 2 şart ise kişinin borcun tamamen ödenmesinden sonra aylık talebinde bulunması gerekmektedir.

(Kaynak: Milli Gazete | 04.07.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM