Hükümetle Emek Platformu sosyal güvenlik reformu için 7 bin 200 prim günde anlaştı ancak emeklilik yaşında uzlaşma sağlanamadı. Prim gün sayısı 7 bin 200 olsa da emeklilik için reformda öngörülen yaş sınırı olan 65 beklenmek zorunda kalacak. Emek Platformu'nun istediği emeklilik yaşı, aylık bağlama katsayıları, güncelleme katsayısı, sağlıkta katkı payı düzenlemelerinde de hiçbir geri adım atılmadığı belirtildi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik de yasanın 2008 yılı içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney'in dün düzenlediği toplantıda verdiği bilgilere göre sosyal güvenlik reformunda temel düzenlemeler özü itibariyle değişmedi. Emek Platformu'nun değişmesini istediği aylık bağlama oranında bakanlık geri adım atmadı. Buna göre, reformdan sonraki her yıl için aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. Ancak bununla ilgili tek istisna mevcut sigortalılardan 3600 günü doldurmamış olanlar bu gün dolana kadarki süreleri için aylık bağlama oranı yüzde 3 olacak. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da 9 bin günlük sınır korundu.
Tasarıda yer alan maaşların güncellemesi katsayısında gelişme hızının tamamı yerine yüzde 30'unun dikkate alınması düzenlemesinden de geri adım atılmadı. Geri adım atılmayan konular arasında gazetecilerin fiili hizmet zammının kaldırılması da yer alırken, diş protezinde 18-45 yaş arasındakilerden tedavinin yüzde 50'sinin isteneceği ifadesinin tasarıdan çıkarılması benimsendi.
Emzirme ve cenaze yardımında rakam belirleme yetkisinin ise, Çalışma Bakanlığı'na verilmesi planlanıyor. Ayrıca tasarıda, dul ve yetim aylığı alan eş ve kız çocuğuna 12 aylık maaşı tutarında evlenme yardımı yapılması öngörülüyordu. Bu konuda yapılacak değişiklikle evlenme yardımı sadece kız çocuklarına verilecek, ancak tutar 24 aylık maaş olarak değiştirilecek. Ayrıca, bir kişinin işten ayrıldıktan sonra toplam 100 gün boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine dönük bir düzenleme de tasarıya eklenecek.
SGK Başkan Vekili Güney, 7 bin 200 günlük düzenlemenin IMF'le hiçbir sorun oluşturmayacağını belirtti.
Bakan Çelik de reformun bu hafta içinde Meclis Genel Kurulu'na almayı düşündüklerini söyleyerek, yasanın bazı maddelerinin hemen bazılarının ise mayıs ayına doğru yürürlüğe girebileceğini açıkladı. Çelik dün muhalefet partilerinin gruplarını ziyaret ederek yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.