BASINDAN YAZILAR
Arife Günü İşyerini Kapat Telafi Çalışmasıyla Tatili Uzat! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Arife Günü İşyerini Kapat Telafi Çalışmasıyla Tatili Uzat! / Okan Güray Bülbül

Çarşamba ve arife günü işyerini kapatarak işçinin bayram tatilini uzatan işveren, 2 ay içinde yaptırabileceği telafi çalışmasıyla bu açığı kapatabilir. Böylece hem işçi uzun tatil yapar hem de işveren bir kayba uğramaz.

Perşembe günü Ramazan Bayramı’nın arefesi, cuma günü de bayram. İşçiler için 1.5 günlük tatil hafta sonuyla birleşince 3.5 güne çıkıyor. İşveren isterse bu süreyi uzatabilir, üstelik bu durumdan herhangi bir kaybı da olmaz. İş Kanunu’nda telafi çalışması olarak ifade edilmiş bir düzenleme var. Buna göre; işveren resmi tatillerden önce veya sonra işyerini tatil ederek bütün çalışanlara izin verebiliyor. Çarşamba gününün tamamını, perşembenin ise yarısını tatil eden işveren, iki ay içinde telafi çalışması yaptırma hakkına sahip.

GÜNDE 3 SAATİ AŞAMAZ

Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde çarşamba gününün tamamını, perşembenin ise yarısını tatil eden işveren, işçilerine 1.5 gün için toplam 13.5 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışma günde 3 saatten fazla olamaz. Ayrıca işyerinde günlük 11 saatlik çalışma süresi de telafi çalışması gerekçesiyle aşılamaz. Yani 13.5 saatlik telafi çalışmasını günde iki saati geçmeyecek şekilde en az 7 günde gerçekleştirebilir. Ayrıca işveren bunu işyerinde çalışılan günlere bölmek zorundadır.

HER BİR İŞÇİ İÇİN 337 TL CEZA

Bu kurallara uymayan işveren idari para cezasıyla karşılaşabilir. Telafi çalışmasını iki ay içerisinde yaptırmayan, telafi çalışmasını tatil günlerinde yaptıran, günde 3 saatten daha fazla telafi çalışması yaptıran işveren, her bir işçi için 337 TL idari para cezası ödemek zorundadır. Dolayısıyla 100 çalışanı olan bir işveren 33.700 TL idari para cezasını yalnızca bu kurallara uymadığı için ödemek zorunda kalabilir.

HAFTALIK İZİNDE 2.5 GÜNLÜK ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDA

Örneğin hafta tatilini pazar günü kullanan bir işçi bayram süresince, çalışmadığı bayram günlerinde 1 günlük, bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışırsa ikişer günlük, pazara denk gelen üçüncü gününde çalışırsa o gün için 2.5 günlük ücrete hak kazanır. İşçi tüm bayram boyunca hiç çalışmaması halinde aylık ücretini tam olarak alır. Bayram tatili arife günü saat 13:00’ten itibaren başladığından işçinin 13:00’ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekir.

MEMURA İDARİ İZİN UYGULANIYOR

DEVLET memurları için genellikle arefe günlerinde idari izin uygulanıyor. Bu yıl şu ana kadar idari izin konusunda genel bir açıklama gelmedi. Dolayısıyla memurlar arife günü yarım gün çalışacaklar ve 13:00’den itibaren bayram tatili başlayacak. Ancak kurum bazında idari izin verilebileceği gibi engelli ve hamile memurlar için idari izin mutlaka uygulanır.

NASIL HESAPLANIR?

Diğer taraftan arife gününde çalışan işçiye fazla mesai ödenmesi gerektiği yönünde yanlış bir algı var. Fazla mesai yapılıp yapılmadığı işçinin hafta tatilinden sonraki günlerdeki çalışmalarının 45 saatin üzerine çıkıp çıkmadığına bakılır. Arife gününden önceki günlerde 45 saatin üzerinde çalışmış işçiye arife günündeki çalışması için fazla mesai ödenir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.06.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM