Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformuyla ilgili olarak sosyal tarafların taleplerini dinliyor. Uzlaşma formülü üzerinde çalışıyor.
Şüphesiz sosyal güvenlik reformunda en çok tartışılan konuların başında, aylık bağlama oranı geliyor.
Mevcut sistem sigortalıları erken emekliliğe teşvik ediyor.
SSK’lılarda aylık bağlama oranı (ABO), 2000 yılından itibaren ise sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3 600 gününün her 360 günü için yüzde 3.5, sonraki 5 400 günün her 360 günü için yüzde 2 ve daha sonraki her 360 gün için yüzde 1.5 oranlarının toplamı olarak uygulanıyor.
Bağ-Kur’da da benzer bir sistem var; sigortalının toplam sigortalılık süresinin ilk on tam yılının her bir yılı için yüzde 3.5, takip eden onbeş tam yılın her bir yılı için yüzde 2 ve yirmibeş yıldan fazla her bir tam yıl için yüzde 1.5 oranlarının toplamı esas alınıyor.
Yani, sisteme daha uzun süre prim ödeyenler yüzde 1.5 aylık bağlama oranıyla düşük aylık bağlama oranıyla adeta cezalandırılıyor. Oysa 25 yılın üzerinde prim ödeyen sigortalılar hem daha fazla prim ödeyüyor hem de emekli olması halinde alabileceği emekli maaşından feragat etmektedir.
Bu nedenle sosyal güvenlik reformu ile, öteden beri uygulanan bu yanlışlık düzeltilmelidir. Sosyal güvenlik sistemine daha uzun süre prim ödeyen sigortalıların aylık bağlama oranları gün sayısındaki artışa bağlı olarak kademeli şekilde artırılmalıdır.
Reformda bu yönde yapılacak bir değişikliğe de sanırım hiç kimse karşı çıkmaz.
İsteğe bağlı prim ödeyen annelerin sağlık yardımı
Okurumuz Serdar Akıskalı; ‘SSK’ya isteğe bağlı sigorta primi ödemekte olan kadınların, sağlık yardımlarını çocukları üzerinden alıp alamayacağını’ soruyor.
Okurumuzun da belirttiği gibi, SSK isteğe bağlı sigortasın devam edenlere sağlık yardımı yapılmamaktadır. Bu nedenle isteğe bağlı sigorta primi ödeyen kadınlardan geçimleri sigortalı çocukları tarafından sağlananlar sağlık yardımı alabilmektedir.
Sadece sigortalının ana babası olmak söz konusu yardımlardan yararlanmaya yetmemektedir. Geçimlerinin sigortalı tarafından sağlandığının belgelenmesi gerekmektedir.
Asgari geçim, işçiye ödenmeli
İsminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz diyor ki; ‘çalıştığım firma asgari geçim indirimi paralarını vermiyor. Ne yapmam, nereye başvurmam gerekiyor?’
Asgari geçim indirimi (AGİ) uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir. Net ücretle çalışanlar da asgari geçim indirimi uygulamasından yararlandırılacaklardır. Ücretleri gelir vergisinden müstesna olduğu için, kapıcılar asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacak ve asgari geçim indirimi nedeniyle bir fark tutar istemeleri söz konusu olmayacaktır.
Sadece ücret geliri elde eden eş, ‘çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş’ kapsamında olacak ve asgari geçim indiriminde dikkate alınmayacaktır. Münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecek. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakası sağlanan çocuk sayısına bakılacak.
Çalışanların yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda hak kazandıkları asgari geçim indiriminden yararlandırılmamaları halinde, ilgili vergi dairesine şikayet’te bulunmaları gerekmektedir. Bu durumda işveren hakkında gerekli işlemler yapılarak hakkınız olan AGİ’leri ödenecektir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 22.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.