Değerli okurlar, bugün sizlere 7143 sayılı torba yasa ile 4-b Bağkurlulara getirilen ihya işleminden bahsedeceğim ve sizlerden gelen soruları yanıtlayacağım.
Bildiğiniz gibi 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Bu yasanın en önemli maddelerinden biri de bence 4-b Bağkurluların geçmiş dönemlerde silinen borçlarının ihya (canlandırma ) işlemidir.
Bildiğiniz üzere 2008 yılında çıkan yasa ile 30.04.2008 tarihi öncesi 60 aydan fazla Bağkur prim borcu olanların prim borçları silinmiş ve silinen bu dönemlere ait Bağkur hizmetleri de iptal edilmişti. Yine 2015 yılında çıkan torba yasa ile de 2015/04 dönemi ve öncesinde Bağkur prim borcu 12 ay ya da daha fazla olanların da prim borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu.
Bağkur’da dondurulan bu sürelerin borçlanma yapılması ve ödenmesi şartı ile hizmetten saydırılması işlemine ise Bağkur ihya ödemesi denilmektedir.
Bağkur’dan gün satın alma talebinize istinaden, SGK Bağkur ihya hesaplamanızı yapar. Bağkur borçlanma hesaplaması talep tarihinde geçerli olan cari Bağkur primleri üzerinden yapılırdı. 7143 sayılı torbaya yasa ile artık güncel prim tutarına göre değil asıl borca Yİ-ÜFE eklenmiş prim tutarına göre hesaplanma uygulamasına geçilmiştir. Bu şekilde hesaplanarak bulunan rakam güncel rakamdan daha ucuz ve vatandaş adına çok faydalıdır. Tüm okuyucularımızın 7143 sayılı torba yasa ile getirilen ucuz ihya işleminden faydalanmalarını öneririm. Bu konuda özellikle borçlanacak sürelerin borçlanma miktarları ile emekli aylığı bağlanacakların uzmandan destek almaları faydalarına olacaktır.
Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmayacak.
CİHANGİR İRGALI
Asgari ücret desteği aylardır yansıtılmıyor. İşverenlerin durumu gerçekten perişan, vergi yükü çok ağır. Bu indirimler ne zaman yansıyacak?
Cihangir bey, asgari ücret destek teşviki ile birkaç sefer yazılar yazdım ancak bu konuda bakanlar kurulu kararı beklendiğine dair bir bilgi dışında ekstra bilgi paylaşılmadı. Geçmiş yıllarda 2016 sonu teşvik bittiğinde 2017 yılında başladığında bu kadar uzama olmamıştı ve işverenler böyle zor durumda kalmamıştı 2018 yılı teşviğin Aralık ayında daha bakanlarca uzatılacağı söylendiği halde maalesef bugüne kadar uygulanmayışı tuhaf bir durumdur. İnşallah yetkililer sesinizi duyar ve daha fazla uzatılmadan bir an önce yürürlüğe girmesini temenni ederim.
ERKAN ALTIPARMAK
26.06.1996 sigorta girişliyim. Uzun vadede 4385 günüm var ve halen aktif. İş yerinden kendi isteğimle ayrılsam tazminatımı alabilir miyim?
Erkan bey, 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen geçerli olan 14. maddesinin 5. bendine göre; emeklilik için gereken 3 şarttan yaş hariç diğer iki şartı tamamlayanlar isterlerse bu durumun gerçekleştiğine dair SSK’dan yazı alıp, işverenlerine sunarak işlerinden ayrılıp kıdem tazminatı alabilir. Sizin de 08.09.1999 tarihinden önce SSK başlangıcınız olduğundan bu haktan faydalanabilirsiniz.
SUAT POLAT
İlk defa 2004 yılında sigorta girişim var. Malulen ne zaman emekli olurum?
Suat Bey malulen emeklilik için çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını veya tamamını kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak. Ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam bin 800 gün sigorta primi ile yaş şartı aranmadan emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Milli Gazete | 30.05.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.