Yüksekokul borçlanmasıyla emeklilik yaşını erkene çekmek mümkün. Örneğin 3 yıllık süreyi borçlanan bir sigortalının emeklilik yaşı düşer. Bu kapsamda, borçlanma söz konusu çalışanın emekliliğini iki yıl öne çeker.
Soru: Nisan 1979 doğumluyum. 01.09.2001’de askeri okulda primim yatmaya başladı. 30.08.2002’de astsubay olarak göreve başladım. 1997- 2000 arasında 3 senelik yüksekokulu borçlanmam halinde, emeklilik yaşım değişir mi? (Ercan Ekici)
Cevap: Yüksekokul borçlanmasının emeklilik yaşını değiştirmesi için borçlanmayla 23.05.2002 itibarıyla emekli olmak için gerekli 25 yıllık sürenin dolmasına kalan süre üzerinden değerlendirme yapılması gerekiyor. Sizin durumunuzda üç yıllık süreyi borçlanırsanız emekliliğiniz için 23.05.2002 itibarıyla 25 yıllık sürenin dolmasına kalan süre değişir ve emeklilik yaşınız erkene gelir. Borçlanma yapmadığınız durumda 25 yıl ve 60 yaş, borçlanma yaparsanız 25 yıl ve 58 yaş şartıyla emekli olabilirsiniz.
SON 1261 GÜNE BAKILIYOR
Soru: Sigorta başlangıcım 1994 ve buna göre 25 yıl çalışarak maaş almadan 2019’da emekliliğe hak kazanıyorum. Bugünkü mevzuata göre son 7 senelik hizmetimin tamamı Bağ-Kur'lu geçtiği için direkt Bağ-Kur’dan emekli oluyorum. Oysa tüm hizmet sürem dikkate alınmış olsa 15 yıl Emekli Sandığı’na tabi çalıştığım için buradan emekli olmam gerekir. Doğru olan toplam hizmet süresinin dikkate alınması değil mi? (İrfan Özcan)
Cevap: 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilerin hangi kurumdan emekli olacağı tespit edilirken, en fazla hangi statüde prim ödenmiş ise o statüden emekli olunur. Bu durumda son 1.261 gün hangi statüde geçmişse emeklilik de o statüde oluyor. Hüküm 1 Ekim 2008 öncesi sigortalıların tamamı için bu şekilde uygulanıyor.
HER BİR ÇOCUK İÇİN 720 GÜN
SORU: 20 Nisan 1992’de çalışmaya başladım. 10 yıl çalıştım daha sonra ilk çocuğumun doğumu nedeniyle işten ayrıldım. Doğumdan sonra çalışmadım iki çocuğum daha oldu. Doğum borçlanmasıyla emekli olabilir miyim? (Yadigar Kara)
Cevap: 10 yıl çalışma nedeniyle 3.600, ilk doğumu borçlanmanız nedeniyle 720, toplam 4.320 gününüz var. 1.205 güne ihtiyacınız var. Diğer iki doğumunuzu da borçlanıp primlerinizi tamamlayabilirsiniz. 48 yaşınıza geldiğinizde emekli aylığı alabilirsiniz.
GECİKME ZAMMI SİLİNEBİLİR
Soru: Babam emekli olduktan sonra emlakçı dükkanı açmıştı. 2012’de emekli olduktan sonraki bu çalışması için prim ödemedi. SGK da borç çıkarmış. Af kapsamında babamın borcu da silinecek mi? (Yasin Hıdır)
Cevap: Emekli olduktan sonra Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam edenlerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyordu. SGDP prim oranı önce yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildi, daha sonra kaldırıldı. Ancak kaldırılıncaya kadarki dönemler için SGDP ödemesi gerekenlerin borçları silinmedi. Meclis’ten geçen düzenlemede af değil yapılandırma hakkı var. Babanız SGK’ya başvurarak borcun gecikme zammı ve cezasını sildirip, yapılandırarak ödeyebilir.
ÖLÜM AYLIĞI DEVAM
Soru: Annem babamdan dolayı dul aylığı alıyor. Ablam da aylık alıyordu ama evlendiği için kesildi, şimdi boşandı tekrar aylık alabilecek mi? (Emre Katip)
Cevap: Kız çocukları evleninceye kadar ölüm aylığı alabiliyor. Evlendiklerinde ölüm aylığının iki yıllık tutarı çeyiz parası olarak ödeniyor. Eğer iki yıldan önce boşanırlarsa iki yılın tamamlandığı tarihten itibaren tekrar ölüm aylığı alabiliyorlar. İki yıldan sonra boşanırlarsa boşanma tarihinden itibaren ölüm aylığı almaya başlayabiliyorlar. Ancak ablanızın ölüm aylığı almaya başlamasıyla annenizin aldığı aylık düşecektir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.05.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.