Yasalaşan torba tasarıda toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemeler var. Örneğin isteğe bağlı sigortalı olup bir yılı aşmayan borcu bulunan kişiler, borçlarını yapılandırarak ödeyebilir. Bu sayede emekliliğe hızlıca kavuşabilir.
Meclis’te kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan torba kanunla sigorta prim borcu olan işveren ve sigortalılara yapılandırma hakkı getirildi. Bunun yanında emekli, dul ve yetimlere bayram ikramiyesi ödenmesi ve 65 yaş aylığı alan kişilerin aylıklarına zam yapılması da yasalaştı. Dolayısıyla torbada neredeyse toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemeler var. Kendi priminin kendisi ödeyen eski adıyla Bağ-Kur’lular, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için SGK’ya borçlu olmamak durumundalar.
SAĞLIKTAN FAYDALANIR
SGK borcunu yapılandıran Bağ-Kur’lular borcun ilk taksidini ödeyince sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek. Yapılandırma kapsamında gelir testine girmesi gereken ancak 1 Ocak 2012’den itibaren hiç gelir testi yaptırmamış kişiler de var. Bu kişiler 30 Kasım 2018’e kadar gelir testi yaptırırlarsa prim borçları bu testin sonucuna göre yeniden hesaplanacak. Test sonucunda gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden düşük olduğu tespit edilirse bütün borçları silinecek.
BAĞ-KURLU DONDURABİLİR
Bağ-Kur’lulara sigortalılık sürelerini dondurma hakkı da getirildi. 31 Mayıs 2018 itibarıyla SGK’ya prim borcu bulunan muhtarlar, kendi adına ve bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve bağımsız çalışanlar, bu borçlarını kanunun yayım tarihinden itibaren iki ay içinde yapılandırmaz ve ödemezlerse sigortalılıkları durdurulacak. Bağ-Kur’luluğu devam edenlerin sigortalılıklar 1 Haziran itibarıyla yeniden başlatılacak. Diğer yandan yurtdışına işçi götüren şirketlerden topluluk sigortası primi borcu bulunanlar ve isteğe bağlı sigortalı olup bir yıldan eski borcu olmayan kişiler de bu sürelere ilişkin prim borçlarını ödeyerek emekliliklerine saydırabilecek. İsteğe bağlı sigortalı olup bir yılı aşmayan borcu bulunanlar, emekliliklerine az kalmışsa gerekirse kredi kullanarak bu sürelerin borçlarını yapılandırarak ödemeliler. Bu sayede emekli aylığına kısa sürede erişebilir ve emekli aylığıyla kredi borcunu kapatabilirler.
PARA CEZALARININ YARISI SİLİNECEK
Sosyal güvenlik düzenlemeleri uyarınca 31 Mart 2018 tarihi ve önceki tarihlerdeki fiillere ilişkin olarak işverenlere uygulanmış ve kesinleşmiş idari para cezalarının yarısı silinecek. Kalan yarısı ise güncellenerek yapılandırılacak. Henüz kesinleşmemiş ancak 31 Mart 2018 tarihi ve öncesindeki fiiller nedeniyle uygulanmış idari para cezalarının da yasal süresi içinde ödenmesi halinde yarısı silinecek. Ayrıca kapsamdaki borçların gecikme zammı ve cezası silinecek.
FAİZ İŞLETİLMEYECEK
Yapılandırma kapsamında, SGK’nın yersiz veya fazla ödenen aylıkların faiz işlemeye başladığı tarihten başvuru tarihine kadar Yİ-ÜFE oranında güncellenerek ödenmesi halinde, yersiz ödenen tutarlara faiz işletilmeyecek. Öte yandan 65 yaş aylığı şu an için aylık 266 TL. Bu rakam 500 TL’ye çıkacak. Yani üç ayda bir 1500 TL ödenecek.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 15.05.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.