04.08.1964 doğumluyum ve 01.03.1983 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. 03.03.2008 tarihinde yaş dışındaki şartları tamamladığımdan tazminatımı almak kaydıyla işyerimden ayrıldım. En son aldığım maaş 950 YTL idi. Tekrar başka bir işe girecek olursam ve alacağım maaş asgari ücret civarında olursa, ilerde emekli maaşımı etkileyebilir mi? Yani düşük ücretle çalışmak bir risk yaratır mı? Akın Yurtsev
Bu köşeden daha önce de birkaç kez yazdığım üzere, yazdığım emekli maaşının yüksek olması için mutlaka sigorta primlerinin yüksek matrah üzerinden yatırılması gerekmektedir. Ne kadar yüksek tutardan primleriniz yatarsa, emekli maaşınız da o kadar yüksek olur.
Çok uzun bir süre asgari ücretten prim ödeyip, son birkaç yıl yüksekten prim yatırmanın çok büyük bir katkısı olmaz. Emeklilik tarihinizi beklediğiniz sürede çalışmanız halinde, mümkünse yüksek tutardan prim ödeyin.
Memurun emekliliğinde
SSK günleri de dikkate alınır
İlk defa 1995 yılında SSK başlangıcım var. 1999 yılında memur oldum. 1995 yılındaki SSK başlangıcı benim erken emekliliğime ne kadar etki eder? Levent Köse
Öncelikle, gerek SSK ve gerekse de Emekli Sandığı kapsamında ödenen primler birleştirilmektedir. Memuriyetten emeklilikte, SSK’da olduğu gibi sigorta başlangıç tarihi önemli değildir. İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigorta başlangıcınız olduğundan emeklilikte kademeli geçişe tabi olacaksınız. 23.05.2002 tarihi itibariyle 25 yılı tamamlamanıza kalan süre dikkate alınarak emekli olabileceğiniz yaş belirlenmektedir. Bu bağlamda, SSK gün sayınız 23.05.2002 tarihinden önce olduğundan dolayı, bu süre kadar erken emekli olabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigortadan emeklilik
Eşim 1987 yılında SSK girişi oldu, uzun bir süre fiilen çalıştı, son 4-5 sene de isteğe bağlı olarak SSK primini yatırdık, kendisi için şart olan 20 yıl ve 5300 gün kısıtları geçen yıl ortasında doldu. 45 yaş şartının dolması için de 2010 Eylül ayını beklemekteyiz. Ancak o zaman emekliliğe hak kazanacak. Sizin isteğe bağlı sigortalılık ile ilgili değişiklik yorumunuzda eskiden beri bu kapsamda ödeme yapanların artık bağ-kurlu olacağı ve 9000 günü doldurmaları gerektiğini algılıyorum ancak bu sanırım daha prim gün şartını tamamlamayanlar için mi olacak? Yoksa eşim gibi prim gün sayısı tamam olsa da yaş veya süreyi doldurmayan herkesi mi etkileyecek? Volkan Gökçe
Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesinden sonra, SSK isteğe bağlı sigortalılığında bazı değişiklikler olacaktır. Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyenlerin reformdan sonraki sürelerde ödeyecekleri primler 4/b’li (eski adıyla Bağ-Kur’lu) olarak değerlendirilecektir.
Buna göre, reformdan sonra isteğe bağlı sigortalılığa 1260 gün (3,5 yıl) prim ödeyen bir sigortalı SSK sigortalılığı esaslarına şartları ile değil şimdiki Bağ-Kur şartlarıyla emekli edilecektir. Diğer bir deyişle, SSK’dan 5000 gün veya 3600 gün ile emekli olmayı bekleyen bir sigortalının reformdan sonra 1260 gün isteğe bağlı sigorta primi ödemesi halinde hem emeklilik yaşı uzayacak, hem de 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilecek.
(Kaynak: Star Gazetesi | 20.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.