BASINDAN YAZILAR
Asansör Deyip Geçmeyin / Arif Temir - MuhasebeTR

Asansör Deyip Geçmeyin / Arif Temir

Günümüzde yeni yapılan binaların büyük çoğunluğunda asansör bulunuyor. Asansör bina sakinlerinin rahat ve güvenli bir şekilde evlerine ulaşmalarını sağlayan önemli bir araçtır. Asansörün giderini karşılama konusunda apartmanlarda çeşitli sorunlar yaşanıyor. Örneğin zemin katda oturanların asansör giderini ödemek istememeleri gibi.  

 Herkes ödeyecek 

Apartmanın zemin katında oturan  bir ev sahibi ben asansöre binmiyorum ki asansör giderini ödeyeyim diyemez. Bu kat maliki asansörden yararlanmasa da asansörün giderini ödemek zorunda. Kat Mülkiyeti Kanununa göre ev sahipleri apartmanın ortak yer veya tesisleri üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Apartmana ait asansörün aylık giderlerlerini  ödemeyen ev sahibine aylık %5 gecikme faizi uygulanır. (Geniş bilgi için bakınız. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2009, www.ariftemir.com). 

Kimler sorumlu  

6645 sayılı Kanuna göre yönetici ataması yapılmayan    apartmanlarda  bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesinden ve diğer işlerin yaptırılmasından ev sahipleri müştereken sorumlu olacaklar. 

 Belediyelerin sorumluluğu 

 Belediye sınırları içerisinde belediyelerin, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni hangi idare tarafından verilmiş olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmak gibi yetki ve görevleri var. Belediyelerin  bu yetkilerini usulüne uygun kullanmamaları sonucu oluşacak yaralanma ve ölüm olaylarından dolayı, ilgili belediye yetkilileri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumlu olacaklar. 

Para ödenmezse  

Asansörün giderlerini  ödemeyen ev sahibi  hakkında, diğer ev sahiplerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre dava açılabilir. İcra takibi yapılabilir. Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü/evi üzerine, yöneticinin veya kat maliklerinden birinin yazılı başvurusu üzerine  borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. Görüldüğü üzere asansör giderini ödemeyen ev sahiplerinin evlerini kaybetme riskleri bile var.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 04.05.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM