BASINDAN YAZILAR
Unakıtan'dan esnafa 'müjde' - MuhasebeTR

Unakıtan'dan esnafa 'müjde'

Esnaf ve sanatkarın durumunu yakından takip ettiklerini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Esnaf sanatkar içinde geçimini zor sağlayan, evine ekmeğini zor götürenlerin üzerindeki vergi yükünü düşüreceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bu konuda çalışmamız var" dedi.

Unakıtan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunu (TESK) ziyaret ederek, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve yöneticilerle bir süre görüştü.

Maliye Bakanlığı olarak bütün kesimlerle bir araya geldiklerini, TESK'i de esnaf ve sanatkarın dertlerini dinlemek için ziyaret ettiklerini anlatan Unakıtan, "Biz, dertlere çare bulmak için geldik. Spor olsun diye gelmedik. Milletin dertlerine çözüm bulmak için geldik. Bunu da el birliği ile yapmamız lazım" diye konuştu. 

Türkiye'nin ekonomiye odaklanması gerektiğinin de altını çizen Unakıtan, şöyle devam etti: 

"Ekonominin Türkiye'nin birinci gündem maddesi olması lazım. Aksi halde enerjimizi birbirimizle harcarız gider. Şimdiye kadar konuştuk, kavga ettik. Demokrasi engellendi. Kore ile beraber başladık. Bugün Kore 3 mislimiz. Devamlı taş üstüne taş koymaya çalıştılar, kavga, gürültü ile uğraşmadılar. Bugün 3 katımız oldular. Bizde enerjimizi ekonomik kalkınmaya harcarsak, Kore gibi büyürüz. Bu milletin o potansiyeli var." 

Esnaf sanatkarlara müjde

Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasında, esnaf sanatkarın durumunu yakından takip ettiklerini de ifade etti. 

Burada ayrı düzenlemelerin peşinde olduklarını kaydeden Unakıtan, şunları söyledi: 

"Onunla ilgili çalışma da yapıyoruz. Alın teri ile çalışırken, sıkıntı duyan küçük esnafımız var. Onlara da bir müjdemiz olacak. Bazı kararlarımız var. Ama ham halde onları açıklamayalım. Esnaf sanatkar içinde geçimini zor sağlayan, evine ekmeğini zor götürenlerin üzerindeki vergi yükünü düşüreceğiz. Maliye Bakanlığı olarak bu konuda çalışmamız var. 

Ancak esnaf sanatkar adı altında geliri iyi olanları da yavaşça üste çıkaracağız. Taşıtlarla falan ilgili, onlara otomatik aletler getireceğiz. Küçük taşıt araçları var. Parka çekiliyor. Onlarla ilgili de bir Yasa var, tecil imkanı getiriyoruz. 

Bu arada taksiciler (ÖTV'yi kaldırın, yeni taksi alalım) diyor. Ama plaka parası muazzam. O zaman plakayı vergilendirelim. Burada adaleti sağlamamız lazım. Yeni Gelir Vergisi Kanunu çalışmamız var. Orada da esnafla ilgili yenilikler düşünüyoruz." 

"Sağlıklı vergilerle, dışarıya el açmayacağız"

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durması gereken bir ülke olduğunu da vurgulayan Maliye Bakanı, bu ülkenin sağlıklı vergilerle, dışarıya el açmayacağını kaydetti. 

Dışarıdaki dalgalanmaların, içeriyi etkilediğine işaret eden Unakıtan, "Ama piyasalar, 1-2 günde normal haline geliyor. Çünkü bizim güçlü bir bütçemiz var. Eskiden en ufak bir rüzgar, bu ülkeyi, ekonomiyi allak bullak ediyordu. Türkiye'de bu olanlar eskiden olsaydı, faizler yüzde 5000'e çıkardı. Türkiye, bunları yaşadı" açıklamasında bulundu. 

Palandöken, sorunlara değindi

Esnaf ve sanatkarın sorunlarına değinen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, esnafı ilgilendiren en önemli konuların başında basit usul uygulamasının geldiğini ifade etti. 

İki yıldır "basit usul kaldırılıyor" şeklinde haberlerin çıktığını kaydeden Palandöken, basit usulde vergiye tabi 760 bin esnafın bundan rahatsız olduğunu söyledi. 

"Basit usul, bizden çok maliye için önemlidir" diyen Palandöken, bu usulde sahte belgenin hemen hemen olmadığını ifade etti. 

Palandöken, "TESK, bu belgeleri tek elden basar, odalara dağıtır. Tüm belgelerin seri numarası, adedi, kime gönderildiği elektronik ortamda güvenli biçimde izlenir. Dolayısıyla, hem idare, hem de esnaf ve sanatkarlar yönünden bu usulün devam ettirilmesi en önemli beklentimizdir" diye konuştu. 

Hipermarketlere ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına değinen Palandöken, bu konudaki taleplerinin, AB müktesebatının Türkiye'de uygulanması olduğunu vurguladı. 

Vergi ve prim borçları

Bir ülkenin kalkınması için en önemli konunun vergi mükellefi sayısının artması olduğunu ifade eden Palandöken, mükellef sayısının yıllardır artmadığını söyledi. 

Palandöken, bunun önlenmesi ve mükellef sayısının artırılması için ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarlara 5 yıl süreyle vergi muafiyeti tanınmasını, ayrıca, köylerde ve nüfusu 5 binin altında kalan belde ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkarlarda gelir vergisinden muaf tutulması gerektiğini anlattı.

Taşımacılıkla uğraşan esnafın ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası olduğu zaman araçlar parka çekildiğini belirten Palandöken, "Ekmek teknesi kapanan esnafımız nasıl para kazanacak da vergisini ödeyecek? Bunun düzeltilmesini bekliyoruz" dedi. 

Taksici esnafının da talebi olduğunu dile getiren Palandöken, "Bir defaya mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti getirilmesini, eskiyen arabaların yenilenmesini" istedi. 

Palandöken, "Güvenin devamı için küçük işletmeleri gözardı etmeyin. 2 milyon mükellef yarın sizden iş, aş isterse aileleriyle birlikte 15 milyon Maliye Bakanlığının önüne yığılırız" diye konuştu. Unakıtan'ın çok kazanandan çok vergi alınmasına ilişkin sözleri üzerine Palandöken, "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması, ilke buysa buna razıyız. Ama tersi oluyor" diye konuştu.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.03.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM