Değerli okurlar bugün 2018 yılında 9 ay uzatılan asgari ücret desteğinin 3 aydır işverenlere faydalandırılmaması konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.
2015 yılının Aralık ayında asgari ücrete yapılan %30’luk artış işgücü maliyetlerinin yükselmesine yol açmış ve bu çerçevede 6661 sayılı Torba Kanun’la 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 68’inci maddede yapılan düzenleme ile işverenlere çalışanların prim gün sayıları baz alınarak 2016 Ocak-Aralık döneminde uygulanmak üzere günlük 3.33 TL, aylık 99.90 TL Hazine desteğinden yararlanma imkanı getirilmişti. Bu düzenleme 2017 yılında da devam etmiş 2018 yılında ise işverenlerin talebi ile tekrar uzatılmıştır. 27.03.2018 tarihli, 30373 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Kanunu’nun 73'üncü maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 75'inci madde ile de 2018 yılında da bu düzenleme devam etmiştir. 2018 yılında 9 aylık olarak kanunlaşan bu asgari ücret teşvikinden işverenlerin 3 ay geçmesine rağmen halen faydalandırılmadığını gündeme getirmemizi istemişlerdir. Özellikle mail ile bu ay gelen soruların büyük bölümü bu faydalanılmayan teşviklerle alakalı olduğundan bizde bu konuyu gündeme getirerek bu ay sonu yapılacak olan SGK ödemelerinde bu sorunun çözülmüş esnafın işverenlerin bir nebze de olsa nefes almaları sağlanmış olur. Bize gelen sorularda 3 ayımız boşuna mı gitti deniliyor hayır kesinlikle 3 ay boşuna gitmez geriye dönük olarak yapılacak işlemle bu faydalanılmayan dönemlerden de faydalanabilecektir. SGK’nın yayınlayacağı genelge ile sorun çözülmüş olur.
İŞVERENLERE VE MALİ MÜŞAVİRLERE EK YÜK GETİRİLİR Mİ?
Genelge çıkmadığından dolayı faydalanılmayan dönemler için nasıl faydalanılacağına dair herhangi bir açıklama olmadığından dolayı umarız ek dilekçeler gibi işverenlere ve mali müşavirlere ek yükler getirilmez. Sistemsel bir düzenleme ile otomatik olarak işverenlerin ödeyeceği prim borcundan düşülerek kalan kısmın ödetilmesi daha uygun olur görüşündeyim.
ASKERLİK NEDENİ İLE AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALIRMI
MUSTAFA AVCI
İşe başlama tarihim 14.10.2014 bu tarihten şu ana kadar 3,5 yıldır çalışmaktayım, sorum 25.04.2018 tarihinde askerlik sebebiyle sülüsüm elime ulaşacak ve işi bırakmak durumundayım.3,5 yıllık kıdem tazminatımı sıkıntısız bir şekilde şirketten alabilmem için resmi olarak izlemem gereken yol nedir ve ne kadar tazminat alabilirim. Bu süreçte şirketin benden neler isteme hakkı vardır herhangi bir usulsüzlük yapabilirler mi nelere dikkat etmemiz gerekiyor.
Mustafa Bey öncelikle size hayırlı teskereler diliyorum. Sorunuza gelince ise 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; işçi, muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanır. Haklı nedenle dahi olsa iş akdini fesheden taraf kıdem tazminatına hak kazanıyorsa da ihbar tazminatına hak kazanamaz. Askerlik sebebiyle iş akdini fesheden işçi, işverene sözleşmeyi fesih dilekçesini ibraz ederken Askerlik Şubesi’nden alacağı askerlik sevk belgesini de ibraz etmekle yükümlüdür. Askerlik sevk belgesi olmaksızın yapılan fesihlerde işveren kıdem ödemekle yükümlü olmayacaktır. Siz sözleşmenizi askerlikten dolayı feshettiğinize dair dilekçe verirseniz veya noter kanalı ile bildirirseniz işveren herhangi bir sorun çıkarmaz.
15 YIL 3600 GÜN İLE EMEKLİ OLURSUNUZ
MUHAMMET BAHAR
Mustafa Bey 29.11.1970 doğum tarihim. 1992 Mayıs ayından ilk defa BAĞ-KUR girişim var 58 gün BAĞ-KUR daha sonra 4a devam ediyor. Askerlik borçlanması yaparsam sigorta başlangıcım 4a olacak 3600 günden emeklilik için yeterli olacak.%40 engelli rapor var.
Muhammed Bey %40 engelli raporu tek başına yeterli değil bu rapor ve dilekçe ile vergi dairesine müracaat ederek vergi indirim belgesi de almanız gerekli ve aldığınız %40 oranlı vergi indirim belgesi ve 1992 Mayıs başlangıcınız ile 16 yıl 3760 gün ile yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yaparsanız 15 yıl 3600 gün şartlarını tamamladığınızda vergi indirim belgesi ile emekli olursunuz.
(Kaynak: Milli Gazete | 28.04.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.