Soru: 18 yaşında lise 4.sınıfa gidiyorum. Üniversiteyi kazanamazsam genel sağlık sigortası primi ödeyecek miyim? Ahmet Demir
Cevap:10.02.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gençlerimize yeni haklar verilerek mağdur olmalarının önüne geçilmiştir. Buna göre liseden mezun olanlar 20 yaşını, üniversiteden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle, prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden bedava faydalandırılacak. Ayrıca aynı kanun ile anne ve babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olmayan gençlere de bu iki yıllık süre içerisinde primleri devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı getirilmiştir.
Sayın Demir, hiç endişe etmenize gerek yok. Üniversiteyi inşallah kazanırsınız. Kazanamazsanız da 20 yaşını geçmemek üzere genel sağlık sigortası primlerini Devlet karşılayacak.
Prim borçlusuna teşvik
Soru: Son 4, 5 aydan beri sigorta primlerimi ödeyemiyorum. Borcu olanın teşviklerden yararlanacağını duydum. Bu doğru mu? Hüseyin
Cevap: 31.03.2018 tarihli Resmî Gazete'deyayınlananBakanlar Kurulunun 2018/11500 Kararı gereğince uyumlu prim borçlularına 6183 Sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkanı getirilmiştir. Buna göre tecil ve taksitlendirme yapmak sosyal güvenlik mevzuatında prim teşviklerinden yararlanmaya engel oluşturmuyor.
Sayın Hüseyin Bey, geriye doğru 3 yıla ait prime ilişkin belgeleri süresinde vermişseniz tecil ve taksitlendirme yaparak SGK teşviklerinden yararlanabilirsiniz.
Serbest zaman nasıl ?
Soru:17 saat fazla sürelerle çalışan bir işçi ne kadar serbest zaman kullanır? Selami Cevap: Her bir saat fazla sürelerle çalışma yapan işçi bir saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanır. Sayın Selami Bey, 17 saat fazla sürelerle çalışan işçi 21 saat 15 dakika serbest zaman kullanır.
Kıdemi kaç lira olur ?
Soru: Bir işyerinde 5,5 yıldan beri çalışmakta idim. 07.05.2016 da o iş yerinden ayrıldım. 01.06.2016tarihinde başka bir işyerinde işbaşı yaptım. 01.01.2016-07.05.2016 tarihleri arasında sonradan fark ettim ki işveren beni sigortasız çalıştırmış. 5 aylık sigortasızlığımı nasıl giderebilirim? Başvurmam halinde kıdem tazminatı hakkım olur mu? Müzeyyen
Cevap: Sayın Müzeyyen Hanım, sigortasız çalıştırıldığınız beş aylık süre için iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerekiyor. Bu davayı kazandıktan sonra ayrıca sigortasız çalıştırılmanızdan dolayı işten ayrıldığınızı gerekçe göstererek kıdem tazminatını almak için bir dava daha açmanız gerekiyor.
İki işyerinde çalışma
Soru: Bilişim uzmanıyım. İşe gitmeden evimden işlerimi yapıyorum. İki şirkette sigortalı olma durumum var. Bilişim uzmanı olarak bir şirkette tam süreli bir şirkette de partime çalışabilir miyim? Ahmet Özkan
Cevap: Sayın Özkan, bir şirkette tam zamanlı diğer bir şirkette de kısmi süreli olarak çalışabilirsiniz. Mevzuatta buna engel bir durum yok.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 26.04.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.