BASINDAN YAZILAR
Halkın Sosyal Güvenlik Hakları Beklentileri / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Halkın Sosyal Güvenlik Hakları Beklentileri / Mustafa İşcan

Değerli okurlar, erken seçim kararı alınmasından dolayı genellikle seçim dönemlerinde halkın beklentileri artmaktadır. Bugün sosyal güvenlik konularında halkın beklentilerinden bahsedip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atanan 2. bayan bakan sayın Jülide Sarıeroğlu hanımefendi ile özellikle kadınların, “bizim derdimizden ancak bir bayan anlar ve sorunumuzu çözer” düşüncesiyle epey umutlandıklarını bana gelen maillerden biliyorum. Hatta bu konu ile alakalı da 29.07.2017 tarihli Milli Gazete’deki köşemde  “Doğum borçlanmasını kadın bakan çözer mi?” başlığıyla bir yazı yayınlamış ve kadınların sesine tercüman olmaya çalışmıştım, ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme de olmadı. Artık bundan sonra olur mu bekleyip göreceğiz. Kadınlar bugün siyasi partiler için büyük bir oy potansiyeli gerçekten. İstekleri dikkate alınmalı diye düşünüyorum. Taleplerinde haklılar mı, kesinlikle haklılar ve bu hakları verilene kadar da köşemden yazmaya devam edeceğim. Biz erkeklerin nasıl askerden sonra sigortalı olsak da daha sonra bu askerlik süresini borçlanma hakkımız var ise bayanların da sigortalı olmadan önceki doğum borçlanma hakları olmalıdır diye düşünüyorum. 

 

HÜKÜMETLERİN BUGÜNE KADAR ÇÖZEMEDİĞİ VE ÇÖZÜM BEKLEYEN ACİL SORUNLAR

1- Her ne kadar 1982 ile 2000 yılları arası ismi zorunlu Bağ-Kur olsa da çeşitli nedenlerle kuruma kayıt olamayanlara verilecek o yıllara ait 4-b’ye (Bağ-Kur) kayıt hakları,

2- Emeklilikte yaşa takılanlar olarak isimlendirdiğimiz mağdurların mağduriyetinin ortak bir noktada karşılıklı fedakârlıklarla çözülmesi,

3- Stajyer ve çırakların adlarına kısa vadeli prim ödenmiş olduğundan emeklilik primlerinin de ödenmesi için 1987 yılında çıkarılan bir kanun gibi borçlanma hakkı,

4- Çalışanların en büyük sorunu gözüken kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılması ve bu konuda bana göre kıdem tazminatı garanti fonu kurulması gibi net bir çözüm getirilmesi,

5- 2000 yılından sonra emekli olanlara intibak hakkı verilmesi ve emekli maaş hesaplama sisteminin tekrar gözden geçirilerek vatandaş taraflı iyileştirilmesi,

6- Artık sayıları on binli rakamlarla ifade edilmeye başlanılan 2925 sayılı Tarım SSK’lıların 18 yaşını geçen kız çocuklarının diğer 4-a’lı (SSK) çalışan ve emeklilerin kızları gibi sağlık yardımlarından faydalandırılması gibi başlıca sorunlar dışında diğer SGK sorunlarının da çözülmesini umuyorum.

 

Bu seçimin yıldızı ve kilit partisi olduğu düşünülen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu beyin de bizzat katılarak ve Sosyal İşler Başkanlığınca sayın Fatih Aydın beyin öncülüğünde yaklaşık 2 yıldır sosyal güvenlik konularında ve halkın diğer sorunlarının çözümleri için çeşitli STK’lar öncülüğünde konularının uzmanları ve akademisyenlerin katılımları ile çalıştaylar yaptıklarına bizzat şahidim. Hatta sosyal güvenlik sorunları ile alakalı birkaç çalıştaya da bizzat katılarak sorunlar ve çözüm önerileri şeklinde geçen toplantıların çok verimli olduğunu düşünüyorum.

 

ASKERLİK BORÇLANMASI HER ZAMAN SGK BAŞLANGICI SAYILMAZ

KADİR KARAGÖZ

Babam 1962 doğumlu. 2005 yılı öncesinde herhangi bir sigorta kaydı yok. 2005 yılı Aralık ayından itibaren tarım sigortalısı yani prim ödüyor. Ne zaman emekli olur? Bir de askerlik borçlanması yaparsak erken emeklilik için bir faydası olur mu? (Şöyle bir haber okumuştum: askerlik borçlanmasıyla sigorta giriş zamanı askerlik tarihine indirilebilir)

Kadir bey, babanız tarım SSK dediğimiz eski 2925 sayılı kanundan prim ödüyorsa 2005 yılı SGK başlangıcı ile 60 yaş 3600 gün ile 4-a’dan (SSK) emekli olur veya 2925 sayılı tarım Bağkur’u ödüyorsa 60 yaş 9000 gün ile 4-b’den (Bağkur) emekli olur veya 15 yıl 5400 gün ile 62 yaşında kısmi yaşlılıktan emekli olur 4-b’den. Askerliğini er veya erbaş olarak yapanlarda askerlik borçlanması ilk SGK başlangıcından itibaren yaptığınız tarih kadar geriye getirir. Askerlik borçlanmasını er veya erbaş olarak yapanların askerlik başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmaz.

 

FAZLA PRİM YATIRMAK MAAŞI YÜKSELTİR Mİ?

UĞUR ÇELEBİOĞLU

1993 yılı başından itibaren sigortalıyım. Hemen hemen aralıksız olarak sigortam ödendi. Şimdiden sonra ben sağlık sigortası adı altında düşük sigorta mı ödemem gerekiyor, yoksa normal sigorta ödemelerimin devam etmesi mi gerekli? Emekli olduğumda ödemelerimin maaş miktarına herhangi bir negatif veya pozitif etkisi olabilir mi?

 

Uğur bey, 1993 yılı SGK başlangıcınız ile 25 yıl 54 yaş ve 5675 gün şartlarını tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi 1993 senesinden önce yapmışsanız 1 yıl daha erken emekli olursunuz, yani 53 yaşında 5675 günü tamamladığınızda. Emekli aylığına pozitif veya negatif mi etki yapacağını söyleyebilmek için tüm yılların ödenen primlerini bilmek gerekli. Ancak asgari ücretten primleri ödenenler için genel olarak şunu belirtmek gerekirse; her ne kadar 2008 yılından itibaren her 360 gün ödenen primler aylık bağlama oranını %2 arttırsa da Ortalama aylık kazancı düşüreceğinden dolayı bağlanacak emekli aylığı düşük olur.

(Kaynak: Milli Gazete | 25.04.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM