3 yıldan uzun süredir aynı işyerinde çalışan kişiler işten ayrılırken, bildirim süresi 8 haftadır. Bu sürede işçinin günde iki saat yeni iş arama izni olur. Ancak işçinin yeni iş bulduğunu öğrenen işveren bu izni vermeyebilir.
1- Soru: 4 yıldır bir bankada çalışıyorum. Başka bir yere geçeceğim. İşveren iki ay daha çalışmamı söyledi. Bu sürede yeni iş arama iznini de kullandırmayacağını belirtti. Yasal hakkım değil mi bu izin?
Cevap: Üç yıldan uzun süredir aynı işverene bağlı çalışan kişilerde bildirim süresi 8 haftadır. Yani işvereniniz iki ay daha çalışmanızı isteyebilir.
İŞ BULDUĞUNUZU ÖĞRENİRSE...
Bildirim süresinde işçinin günde iki saatten az olmamak üzere yeni iş arama izni vardır. Ancak işçinin yeni bir iş bulduğunu öğrenen işveren işçiye yeni iş arama izni vermek zorunda değildir. İşvereniniz iş bulduğunuzu öğrenmişse bu izni kullandırmayabilir.
Tazminatın koşulları
2- Soru: Devlette kadrolu 4 yıl çalışıp istifa etmek zorunda kaldım. 4 yıl da özel bir okulda öğretmenlik yaptım. Seneye eylülde yeni bir okula başlayacağım. Çalıştığım kuruma da ayrılacağımı belirttim fakat onlar tazminat ödemek istifa etmemi istiyorlar. Kıdem tazminatı hakkım var mı? (Hayat Elif)
Cevap: Kıdem tazminatı için ilk şart en az bir yıl aynı işverene bağlı çalışmaktır. İşten ayrılma nedeninin de kıdem tazminatı hak ettirecek bir neden olmalıdır. Sizin işinizden ayrılma gerekçeniz yeni bir işe geçecek olmanız. Bu nedenle işverenin size kıdem tazminatı ödemesini gerektirmez.
3- Bakım parasında en az %50 şartı var
Soru: Oğlum yüzde 45 engelli. Bunun için evde bakım parası alabilir miyiz? Annesi çalışmıyor, evde oğlumuza bakıyor. (İhsan Yılmaz)
Cevap: Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmişse evde bakım parası alınması mümkün değildir. Bu nedenle eşiniz, oğlunuz dolayısıyla evde bakım parası alamaz. Durumunda bir ağırlaşma olursa ya da engelli oranının farklı olduğunu düşünüyorsanız yeniden başvuru yaparak rapor almanız gerekmektedir.
4- Yol yapım işinde il ve ilçe değişebilir
Soru: 19 aydır bir yol şantiyesinde çalışıyorum. Şantiye İzmir Kiraz İlçesi’ne taşındı. Ben de orada çalışmak istemiyorum. Bu durumda tazminat alabilir miyim? (Mehmet Bay)
Cevap: İşverenin işçisini farklı bir işyerinde görevlendirmesi işçinin onayına tabidir. Ancak bu, sizin için geçerli değil. Yol işi tamamlandıkça işyerinin bağlı olduğu il ve ilçe değişiyor. Bu nedenle yeni güzergahta çalışmak istemediğiniz için işveren tazminat ödemek zorunda değil.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 19.04.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.