Bugünlerde internet sitelerinde dolaşan bir öyküye göre bir köye tavşanlar musallat olmuş. Köylülerin bostanlarında ekili bulunan tura sebzeleri yemeğe başlamışlar. Zarar gören köylülerde tavşanları yakalayarak onları zarar veremez hale getirmeyi düşünmüşler.
Köyde hemen hemen herkes tavşanların peşine düşmüş.
Bir gün köye bir yabancı gelmiş. Köy kahvesinde soluklanmış. Bir de bakmış ki bazı köylülerin elinde ayaklarından tutulmuş başaşağı götürülen tavşanlar var. Merakla kahveciye "Bu tavşanları ne yapıyorsunuz" diye sormuş.
Kahvecide büyük bir üzüntü ile "Sorma arkadaş, tarlalarımızı tavşanlar istila etti, bostanlarımızı yiyip bitiriyorlar. Biz de onları yakalayıp köy meydanındaki ahıra kapatıyoruz, zararsız hale getiriyoruz. Ancak onlar yine bir yolunu bulup oradan kaçıyorlar" diye yabancıya dertlenmişler.
Yabancı birden bire kahveciye "Ahırda kaç tane tavşan varsa tanesini beş liradan satın almak istiyorum" demiş. Kahveci hayretle "Sen tavşanları ne yapacaksın" diye sormuş.
"Ben tavşanları severim" diye yanıt vermiş yabancı.
Haberi alan köylüler ellerindeki tavşanlarla yabancının yanına gelmişler. Yabancı da "Yine geleceğim. Köyde herkes yakalayabildiği kadar tavşan yakalasın" demiş ve bir süre sonrada tavşanları doldurmuş bulunduğu iki çuvalı atına yükleyerek köyden uzaklaşmış.
Bu durum bir kaç gün ara ile bir kaç defa tekrar etmiş. Ancak bu arada tarlalara zarar veren tavşan sayısı azalmış.
Yabancı bir süre sonra tavşan başına 10 lira veretek satın almış ve bir süre sonra da tavşanları 15 YTL'den satın alacağını duyurmuş.
Ancak bir ay sonra köylüler yakalayıp satacak tavşan bulamaz hale gelmişler.
Yabancı ise köye bir kaç hafta; daha uğramış, son uğradığında bir işi için belli bir süre köye gelemeyeceğini ancak bir-bir buçuk ay sonra geldiğinde tavşanın tanesini 50 YTL'den alacağını söylemiş ve bir süre köylülerle konuştuktan sonra onlara "Ha unutmayın ben geldiğimde elinizdeki tavşanları tanesi 50 YTL'den alacağım" diyerek köyden ayrılmış.
Köylüler tüm uğraşlarına rağmen bir hafta içersinde ancak beş on tavşan yakalayabilmişler.
Aradan bir hafta daha geçtikten sonra köye iki yabancı daha gelmiş, onları köye getiren atların üzerinde ikişer adet heybe varmış.
Köy kahvesinde dinlenirken kahveciye heybelerinde tavşan olduğunu ve tanesini 30 YTL'den satmak istediklerini söylemişler. Haber hemen köye yayılmış, köylüler kısa bir süre sonra iki yabancının önünde "Bana beş tane tavşan ver, bana on tane tavşan ver" diye sıraya girmişler.
Köylüler iki yabancıya yine köye gelmelerini gelirken tavşan getirmelerini söylemişler. İki yabancı tavşanların tümünü sattıktan sonra köyden uzaklaşmışlar.
Aradan iki ayı aşkın zaman geçmiş, tavşanların tanesini elli liradan almayı taahhüt eden yabancı ile köylülere tavşan satan iki yabancı bir daha görünmez olmuşlar.
Bir gün köy muhtarı köylüleri toplamış. ne kadar tavşan sattıklarını ve ne kadar tavşan satın aldıklarını sormuş. Köylüler bir süre sonra hesaplarını yapmışlar bir de bakmışlar ki sattıkları tavşanların iki katı kadar tavşan satın almışlar. Bu arada da nerden geldikleri belli olmayan tavşanlar yine köylülerin tarlalarında görünmeye başlamışlar, köylülerde satmak üzere satın aldıkları tavşanları serbest bırakmışlar. Bunun sonucunda köy tavşanlı köy olmuş.
Bu hikayeyi neden anlattık?
Sevgili okurlar, ülkemizde her şey yolunda giderken birden bire dünyada değer kaybeden dolar geçtiğimiz hafta 1.27 YTL oluverdi. Bu aşamada basında da Türkiye'den kaç milyar dolar çıktığına dair haberler yer almaya başladı. Bu gelişmeye eş zamanlı olarak bazı kişiler ülkemizde dolar satarak YTL'ye döndüler. Örneğin 100.000 dolar bozduranlar 127.000 YTL aldılar. Bu kişiler yine bu hafta içinde dolar kuru 1.21 YTL'ye indiği anda 104.958 doların sahibi oldular. Ancak bu aşamada bazı vergi uzmanları dolar satışı kambiyo işlemidir. Bu nedenle binde bir oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ne tabidir dedikleri için söz konusu vergiyi dikkate alacak olursak satın alınabilecek dolar miktarı vergi sonrasında 103.705'dir. (x)
Yaklaşık bir hafta içinde dolar bazında yüzde 3,7 oranında kazanç elde etme olanağı 2008 yılında acaba dünya üzerinde kaç ülkede mümkün olabilmektedir?
Bu olsa olsa tavşanlarını düşük fiyatla satıp sonra yüksek fiyatla satın alan tavşanlı köyde olabilmektedir.
Üzerinde ısrarla duruyoruz. Bu tür kur dalgalanmaları ile buna bağlı olarak piyasalarda ortaya çıkan inişli çıkışlı fiyat hareketler esasında ekonomik istikrar kavramı ile ters anlamlıdır.
Bir başka anlatımla bu tür dalgalanmalar ekonomik yaşamı riskli hale ge tirdiği gibi bu işlemlerde aktif rol üstlenenleri de zenginleştirmektedir.
(x) Tahtakale piyasında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi uygulanmamaktadır.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 15.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.