Bu köşeden daha önce dile getirmiştim. Memur olan özürlülerimizin karşılaştığı önemli sorunlarından biri de erken emeklilikle ilgili. 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’na göre kamuda memur olarak sakat kadrosunda çalışanlar 15 tam yıllık çalışma ile yaşlarına bakılmaksızın emekli olabilmektedir. Ancak, doğuştan engelliler dahi işe girmeden önce sağlık raporu olmadığı için emekli edilmemektedir.
Okurumuz Kadir Kumru özürlü memurların bu sorununun gözden kaçtığını düşünerek bu köşeden dile getirmemizi istemiş. Okurumuz diyor ki, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girince, uygulamadan kalkacak olan 5434 Sayılı Kanunun 39’uncu maddesinin (j) bendi gereğince, ‘Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine’ emekli edilmektedirler.
Benzer şekilde sosyal güvenlik reformunda da, ‘...Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlardan, aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır’ denilmektedir.
Yani gerek 5434 sayılı kanunun 39/j maddesi, gerekse 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesindeki engelli memurlarla ilgili hükümler, sadece kamu işyerlerinde özürlü istihdam edilmesini zorunlu kılan mevzuat ve kontenjan kapsamında işe alınanlar için getirilmiş bir düzenleme olmayıp, normal statüde işe giren engelli memurlar içinde düzenlenmiş bir maddedir. Şu an çalışmakta olan normal statüde işe giren memur, engelli olduğuna dair işe girmeden önce alınmış raporunu, emeklilik aşmasında, yani 15 hizmet yılı sonunda bile ibraz ettiğinde erken emekli olabilecektir. Ancak, yine normal statüde işe giren memur, işe girdiği tarihten sonra ‘doğuştan engelli’ olduğuna dair rapor alırsa, hatta bu rapora istinaden vergi indiriminden yararlanıyor olsa bile bu raporu işe girmeden önce almadığı gerekçesiyle erken emekli olamayacaktır. Bu nedenle; 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesinin, şu an çalışan engelli memurlarla ilgili düzenlenmiş bölümünde; ‘..... çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlardan.....’ cümlesinde yer alan ‘çalışmaya başlamadan önce’ ibaresinin çıkarılması özürlü memurların beklentisidir.
Sağlık İş’ten mesaj var
Ülkemizde işçi sendikacılığının duayenlerinden Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Başkanı Sayın Mustafa Başoğlu, 6.3.2008 günkü ‘Reform kıdem tazminatını etkileyecek mi?’ başlıklı yazım üzerine düşüncelerini iletmişler. Okuyucularımla paylaşmakta yarar gördüm. Sayın Başoğlu özetle diyor ki; ‘Genelde bütün köşe yazılarınızı okuyor ve yararlanmaya çalışıyorum. Hükümetin hazırladığı ve henüz ne olduğunu bilmediğimiz istihdam paketi içinde kıdem tazminatından söz edilmektedir. Bu kapalı tanımlama işçiler arasında büyük huzursuzluklara ve güvensizliklere sebep olmaktadır. Eğer kanun teklif edildiği biçiminde değiştirilirse bir çok, taşeron, geçici (mevsimlik) işçi emekliği hak edecek kadar prim ödeme imkanını bulamayacaklardır. Böylece emekli olma hakkını kazanamayacaklardır.
Bu durumda olan işçilerin ücretlerinden kesilenler, sadece SSK’yı güçlendirmeye yarayacaktır. Oysa devletin görevi, kurumları işçinin karşısında güçlendirmek değil, işçiyi kurumlar karşısında güçlü hale getirmektedir. Çünkü kurum nasıl olsa devletin güvencesindedir. Ama işçi bir defa emekli oldu mu artık onun için yapılacak bir şey kalmıyor.
Basınımız ölümlü olaylar meydana geldiği için Tuzla Tersanesiyle ilgilenmiş ama onun dışındaki konularda işçi sorunlarına karşı ilgisizliğini ve duyarsızlığını sürdürmektedir. Sizin gibi bazı köşe yazarlarının zaman zaman işçi sorunlarına değinmeleri, 12 eylül öncesi ile mukayese edildiği zaman, işçiye karşı ilginin çok azaldığı görülmektedir.’
(Kaynak: Star Gazetesi | 13.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.