Öncelikle sürdürülebilir sosyal güvenlik denilerek,sosyal güvenlikteki kara delikler büyümesin mantığı ile yaklaşırken 5510/41 maddesinde borçlanma süreleri sayılmış, ödemelerinde ise 1 aylık süreye de yer verilmiştir.
Sigortalılar için 1 gün dahi emekli olacaklar açısından önem arz ediyor.
HASTALIK –İŞ KAZASINDA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ALINAN SÜRELERE BORÇLANMA HAKKININ VERİLMESİ
Bu durumda Geçici iş göremezlik alarak cari sigortalılık süresinde 1 aydan fazla istirahat süresi olan sigortalı 4/a borçlanma ile bu açıkta kalan süreleri kazanma hakları verilmelidir.
DOĞUM BORÇLANMASI
TBMM bence yapılması gereken en önemli düzenlemelerden bir tanesi de çocuk sayısı sınırlamasına bakılmadan tüm annelere 4/a 4/b ve 4/c(Banka ve Borsa Sandıkları) hepsine doğum borçlanması hakkı verilmelidir.
Bunlardan sigortalı olanların sigortalı olmadan önceki sürelerde doğum süreleri,sigortalı değilseler 4/b statüsünden borçlanma hakları düzenlenmelidir.
Almanya verdiği gibi çocuk yetiştirme süreleri gibi.
Doğum borçlanması mevcut düzenleme ile birlikte halen sigortalı olunan sürelerden sonra yada staj ile sigorta numarası alınmış ise 3 çocuğa kadar 6 yıl hizmet süresi borçlanmayla o sürelerde sigortalı çalışma yoksa sigortalı olma hakkı tanınıyor.(Anayasa mahkemesi sigortalılık öncesi doğumların borçlanma sürelerinin borçlandırılmamasını ret etmiştir.)
İŞSİZLİK SÜRELERİNİN BORÇLANDIRILMASI
İş Kurdan işsizlik alınan sürelerinde 4/a statüsünden borçlanma düzenlemesinin de getirilmesi gerekir.
Bildiğimiz üzere işsiz kalan sigortalılar için işsiz ödeneği alınan 6-8-10 aylık sürelere ait borçlanma hakkı da tanınmalıdır.
EMEKLİLİKTE 3600 -4500 GÜN YADA 5400 İHTİYACI OLAN YAŞ HADLERİNİ DOLDURANLARA EKSİK KALAN SÜRE İÇİN EN AZ 3 YIL KADAR BORÇLANMA HAKKI VERİLMESİ
Emeklilik yaş şartlarını tamamlamış,en az 3 yıllık sigortalılık süresini toptan ödeme hakkının verilmesi gerekir.
Bunun içinde 3600 günde Kadın 58 Erkek 60 yaşında olup (08/09/1999 öncesi) 3 yıl kadar primi toptan ödeyerek emekli olması gibi.
Tabi bu ve buna benzer borçlanmalar yanında Engelli olup ileri yaşlarda olanlara iş bulamayanlara da uzun vadeli borçlanma hakları tanınmalı yasal prosedüre göre emekli hakları tahsis edilmelidir.
YÜKSEK OKUL FAKÜLTE VE ÖNLİSNAS SÜRELERİ BORÇLANMA
Özellikle Yüksekokul,Fakülte ve Ön Lisans sürelerinin de borçlanma esası getirilmesi gerekir.
STAJ VE BURSİYER VE KISA VADELİ SİGORTA SÜRELERİNİN BORÇLANILMASI
Çırak,stajyer ve bursiyer süreleri gibi,5510 sayılı Kanunda sayılan Kısa Vadeli,Hastalık ve Analık Sigorta primi ödenen dönemlerin borçlandırılması.
ENGELLİ VE YAŞLI BAKIMINI ÜSTLENENLER İÇİN GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA
Engelli ve yaşlı bakımı yapan aile bireylerinden birine borçlanma hakkı verilmesi gerekir.
EV HANIMLARINA GÜN SATIN ALMA
Ev hanımı olup çalışma hayatından uzak kalan ve sigorta girişi olmayan 58 yaş üstü Kadınlara 15 yıl sigortalılık süresini toptan alma imkanı verilmelidir.
EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLARA DESTEK PRİMİ ÖDÜYORSA EMEKLİ MAAŞLARINI ARTIRMA ADINA BU SÜRELERİN UZUN VADELİ DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN İHYA BORÇLANMASI YAPTIRILABİLİNİR
Bunun içinde ilave %5 oranında prim alınarak yeniden emekli maaşı hesaplanır.
Sosyal Devlet anlayışıyla da herkesi Sosyal Güvenlik Şemsiyesinde toplanmalıdır.
Özellikle emekliliğine 3,5 yıla kadar kalanlara belgelemeleri halinde isteğe bağlı 4/a statüsünden prim ödeme imkanı sağlanmalıdır.(Bu hak sadece 4/a olanlara verilmelidir.4/b geçip 1 gün SSK olanlara verilmemelidir.)
Ekonomik anlamda dar boğazda olan sigortalılar borçlanma esasında 1 aylık süre yetmiyor,aynı zaman da kendi geliştirdikleri yöntemlerle borçlanma tutarlarını defalarca SGK müracaat ederek ödüyorlar.
Örneğin:18 aylık askerlik borçlanması yaparak emekliliği için gün gerekli olan sigortalı;
Günlüğü 21,65 TL.X540 Gün=11.691 TL. defaten ödeyemeyecek ise,Bunun 4 ay taksit yapacaksa,2.922,75 TL olarak ilgili SGK hesabına ödüyor dekontunu alıyor.SGK 4 defa müracaat ediyor.
Bu da hem sigortalı hem de işlemi yapan ilgili ünite memuru arasında gereksiz tartışmalara kadar uzanıyor.Oysa bu tip borçlanmalarda 6 aylık vade ile ödeme imkanları verilebilinir.
(Kaynak: Alitezel | 06.03.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.