Milli gelir hesaplamasının değiştirilmesi ile bir gecede zenginleştik. Ekonomik göstergeler de değişti. Vatandaş pek ciddiye almadı. Bu noktada başkaları da önemli. Türkiye'nin kredi notu bu değişikliğe göre hemen yükseltilirse, uluslararası kuruluşlar değişikliği ciddiye alıyorlar demektir.
Dün ekonominin patronu üç bakan bir basın toplantısı yaptılar. Yapılan hesaplama değişikliği ile ekonominin ne kadar iyi durumda olduğunun ortaya çıktığını anlattılar. Mehmet Şimşek sekiz ayda bu noktaya gelmiş olmanın büyük başarı olduğunu söyledi ki, bu benim dikkatimi çekti. Kendisi sekiz aydır ama iktidar beş yıldan uzun süredir iktidarda.
Bütün göstergeler iyi yönde değişmedi. Yeni hesaplamaya göre vergi gelirlerinin milli gelire oranı düştü. Bu aslında görünenden daha az vergi alınıyor demektir. Maliye Bakanı veraset vergisinin kaldırılacağını belirtti. Yerine nasıl bir şey yapacaklarını söylemedi. Veraset vergisinin gelir vergisinin içine alınması teknik olarak da vergi adaleti açısından da büyük sıkıntı doğurur. Çünkü biri gelir üzerinden, diğeri servet üzerinden alınan vergiler ve sistemleri farklı. Ama "ölüm hak, miras helal" şeklindeki İslami yaklaşımı yaşama geçirmek istiyorlarsa bu siyasi bir tavır olur ve değerlendirmelerin teknik açıdan değil, siyasi açıdan yapılması gerekir.
Bazı illere özel ilgi
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren bölgesel kalınma farklılıklarının azaltılmasını hedeflediklerini belirtti. Geçtiğimiz gün de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Trakya'daki on sınır ilinin ve Muş'un 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmasını önerdi.
İstanbul dolar milyarderi zengin sayısında dünyada 4'üncü oldu. Bazı iller aç. Bu dengesizlik çok önemli ve bu nedenle bu iki açıklama üzerinde durulmalı. Olaya bazı bakanların memleketi olma açısından değil, en yoksul ve göç veren iller olarak bakılmalı. Bu illere destekle, teşvikle pek yatırım yapılmadığı ortada.
Öyleyse devlet bu bölgelerde istihdam yaratacak, geliri yükseltecek yatırımları bizzat finanse etmeli, yapmalı. Vergi muafiyeti de bu illerde çalışan ve deftere tabi bütün mükelleflerin hesaplarının incelenmesi koşulu ile verilmeli. Kayıtdışı çalışanlara bu muafiyet uygulanmaz, herkes kayda girdiği ölçüde vergi ödemez. Böylece muafiyet ekonominin kayda girmesini ve KDV ödenmesini de sağlamış olur.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 13.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.