Patronlar ile çalışanlar arasında sürekli olarak gündeme gelen konulardan biride çalışanların işe devamlarında sorun yaşanmasıdır. Çalışanlar bazen işe gelmeyebiliyor, bazen de işe geç geliyor. Her iki durumda da işyeri düzeninde olumsuzluklara neden oluyor.
İşe geç gelme
İşçi işe geç geldiğinde bazı durumlarda işten atılabilir, bazı durumlarda ise çeşitli cezalara muhatap olabilir.İş sözleşmesinde yer alan cezalar uygulanabilir. Örneğin işçiye uyarı cezası, ücret kesme cezası ve en sonunda da iş sözleşmesindeki hükümlere göre işten çıkarma cezası uygulanabilir.
İşe gelmeme
İşçi patronundan izin almamış ise haklı bir sebebi de yoksa ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yada bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi durumunda işten atılabilir. Örneğin pazar günleri tatil yapan işçi bir ay içerisinde iki pazartesi günü işe gelmemesi durumunda işten atılabilir. İşçi çalışma günü olan örneğin birbirini takip eden perşembe ve cuma günü işe gelmezse işten çıkarılabilir. İşçi bir ay içerisinde işe gelmesi gereken günlerde üç gün işe gelmez ise de işten çıkarılabilir.
Bir ayda bir gün işe gelmeyenin cezası
İşçilerin devamsızlığı ayda bir gün ile sınırlıysa işçi işten çıkarılamaz. Ancak bu durumda iş sözleşmesinde düzenleme var ise işçiye uyarı, ücret kesme gibi cezalar uygulanabilir. Aynı şekilde işe geç gelmelerde de iş sözleşmesinde yer alan cezalar uygulanabilir. Örneğin işçiye uyarı cezası, ücret kesme cezası ve en sonunda da duruma göre işten çıkarma cezası uygulanabilir.
Devamsızlık yapana tazminat ödenmez
Devamsızlık nedeniyle işten çıkarılan işçilere ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez. Bazı durumlarda işçi patronuna ihbar tazminatı ödemek zorunda bile kalabilir.
Devamsızlık yapan işçinin kıdem durumunun önemi yoktur. Örneğin bir işçi aynı işyerinde 10 yıldan beri çalışıyor olsa bile devamsızlık nedeniyle işten çıkarıldığında 10 yıllık çalışmasının karşılığı olan kıdem tazminatını alamaz.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 27.02.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.