Apartman görevlisi ya da bilinen adıyla kapıcılar bir zamanlar filmlerin baş karakteriydi. Kemal Sunal’ın Kapıcılar Kralı filmi halen unutulmaz sahneleriyle her zaman izleyici buluyor.
Apartmanlarda mevzuat takibini yapabilecek sakinler olmadığında, değişen mevzuattan dolayı mevzuata uyulmadığı gerekçesiyle veya sürelere dikkat edilmediğinde SGK tarafından idari para cezaları uygulanabiliyor. Bu da haliyle apartman sakinlerini üzüyor.
İşte bugün sizlere apartman hayatının vazgeçilmezi kapıcıların sosyal güvenlikleri ile ilgili Torba Yasa’yla yapılan yenilikleri yazmak istiyorum.
Torba Yasa’yla apartmanlarda ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili getirilen kolaylaştırılmış sigorta bildirim ve prim ödeme işlemlerinin apartmanlar (kapıcılık işyerleri) için de uygulanmasına yönelik değişiklik yapılıyor.
Torba Yasa’yla yapılacak değişikliğe göre, ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar ile konut kapıcılığı işyerlerinde çalıştırılan sigortalılar hakkında 4/(a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanacak. Bunların bildirimi, işverenler/apartman yönetimi tarafından örneği SGK tarafından hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılacak. Süresinde yapılmayan bildirim için işverene İPC uygulanacak.
Torba Yasa’yla yapılacak değişikliğe göre, vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları, okul aile birlikleri ile SGK’nın yurtiçinde hizmet satın aldığı vakıf üniversiteleri ve özel sektör işyerleri, 5510, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanacak.
Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan dönemlerde vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları, okul aile birlikleri ve SGK’nın yurtiçinde hizmet satın aldığı vakıf üniversiteleri ve özel sektör işyerleri tarafından geriye yönelik teşviklerden yararlanma hükmü saklı kalmak kaydıyla, önceki dönemlere ilişkin olmak üzere ilgili kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ve indirimlerinden geriye yönelik olarak yararlanamayacak ve yararlanılmış olan söz konusu teşvik, destek ve indirimler değiştirilemeyecek.
Torba Yasa’yla yapılacak değişikliğe göre, ev sahibi olmak isteyenler için ileriye dönük birikim ve tasarruf amacıyla getirilen konut hesabı sisteminde devlet katkısı artıyor. Mevcut Konut Hesabı Sistemi’ne işlerlik kazandırılması amacıyla, Devlet katkısı tutarı 15.000 liradan, 20.000 liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25’e çıkarılacak.
Torba Yasa’yla yapılacak değişikliğe göre, çeyiz desteğinin artırılması ve bu alanda tasarrufların özendirilmesi için devlet katkısı oranı yüzde 20'den yüzde 25'e, azami katkı 5.000 liradan 7.500 liraya yükseltilecek.
Torba Yasa’yla yapılacak değişikliğe göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin teşvikine yönelik olarak, devlet katkısı tutarlarının nemalandırılması ve nemalarıyla birlikte ödenmesine, ek devlet katkısının azami limiti ile iade edilmesine, 1.000 lira ilave devlet katkısının yıllar itibarıyla yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesine ve iki ay olan cayma süresinin üç katına kadar artırılabilmesine imkân sağlanacak.
(Kaynak: Star Gazetesi | 08.02.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.